Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kritiken: Märkligt att de inte testats mer

Norska skidstjärnorna Marit Björgen och Therese Johaug har båda långa perioder där de inte dopningstestats. Något som förvånar de svenska skidstjärnorna. – Jag tycker det är märkligt att de inte har blivit testade mer, säger Calle Halfvarsson till Expressen.

Dopning är ämnet på allas läppar när längdåkningspremiären närmar sig. Efter skandalen med Therese Johaugs positiva prov så har rutinerna kring testerna nagelfarits.

Marit Björgen, som kommit tillbaka efter ha fött barn, berättade att hon inte testats på sju månader. Något som senare visade sig inte stämma. Hon hade glömt ett prov och har i verkligheten testats både den 3 maj och 20 oktober, vilket innebär att det var drygt fem månader mellan dopningkontrollerna. 

Läs mer: Björgen: Törs knappt smörja in sonens rumpa

Inte heller Therese Johaug testades på fyra månader före provet som var positivt för den anabola steroiden clostebol.

Tiden mellan kontrollerna har ifrågasatts och när Expressen pratar med de svenska längdåkarna i landslaget är de tydliga med att de testats oftare än så.

– Jag har blivit testad tre eller fyra gånger bara nu under hösten. Och jag tycker att systemet fungerar, för jag vet aldrig när de ska komma, säger Anna Haag till tidningen.

– Det känns som att vi blir testade ofta. Och det handlar lite om hur bra det har gått också. Det har jag märkt, att när man har presterat bättre blir man testad lite oftare, säger Marcus Hellner.

Calle Halvarsson missade stora delar av förra säsongen på grund av sjukdomar och är förvånad över att det gått så lång tid mellan testerna av de norska stjärnorna. Själv berättar han för Expressen att ofta testas minst en gång i månaden och att det aldrig gått en så lång period som fyra månader mellan kontrollerna.

–  Jag tycker det är märkligt att de (Johaug och Björgen) inte har blivit testade mer. Samtidigt: Vi vet bara att vi blir testade mycket i Sverige. Vad som händer i andra länder har vi ingen aning om. Man bara hoppas att de blir testade lika ofta i andra länder.

Han säger samtidigt att testerna inte är lika frekventa när han inte tävlat och menar att åkarna borde dopningstestas även när de inte tävlar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.