Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Ponsiluoma är kritisk till det nya poängsystemet i skidskytte. Arkivbild.
Martin Ponsiluoma är kritisk till det nya poängsystemet i skidskytte. Arkivbild. Bild: Christine Olsson

Kritik mot nya poängsystemet: "Det är dåligt"

Skidskyttet ändrar sitt poängsystem så att alla tävlingsresultat räknas. Det gillar inte de svenska stjärnorna.
– Det är dåligt. För missar man en helg kan en bra placering i världscupen vara rökt, säger Martin Ponsiluoma.

Internationella skidskytteförbundet, IBU, beslutade om det nya poängsystemet, där man inte längre får räkna bort de två sämsta resultaten, emot åkarnas vilja. 65 procent av åkarna var emot förslaget.

– Vi har från de aktivas kommitté gjort tydligt att de aktiva inte står bakom och ändå så pushar man igenom det. Det tycker jag är lite märkligt, säger Sebastian Samuelsson inför veckans världscuppremiär i finländska Kontiolax.

– Min uppfattning är annars att i slutändan spelar det nog inte så stor roll, den bästa kommer att vinna den totala världscupen.

Tänker inte tävla sjuk

Det som de aktiva är emot är att man kanske tävlar trots att man är lite krasslig, nu när man inte får räkna bort de sämsta resultaten.

– Om man blir sjuk och missar en helg, då blir det mycket svårare i totalen då allt räknas och alla åker allting av våra konkurrenter, säger Hanna Öberg.

Martin Ponsiluoma säger att han ändå inte skulle tävla om han var lite småsjuk.

– Enda gången är väl om man fajtas om totala världscupen den sista tävlingshelgen, säger Ponsiluoma.

Samuelsson ser också en annan risk med det nya systemet:

– Det är att lite längre fram på säsongen kanske de bästa åkarna väljer att stå över någon stafett för att man inte har råd att göra en dålig tävling, säger han.

Inga poäng i VM

IBU vill med det nya poängsystemet göra det enklare att förstå. Och man har försökt att kompensera de allra bästa, så att de kan vara sjuka och ändå ha chansen att tampas i den totala världscupen. Detta genom att dela ut fler poäng till de sex bästa åkarna, exempelvis 90 poäng till ettan jämfört med 60 poäng förra säsongen.

En annan nyhet med det nya poängsystemet är att VM-resultaten inte räknas in i världscupen som det varit tidigare.

– Det tycker jag ändå är rätt. Norge har många duktiga utövare men får inte ha fler än fyra på startlinjen i VM. Då är det konstigt och blir orättvist att dela ut poäng, menar Ponsiluoma.

Fakta: Skidskyttets nya poängsystem

+ Alla tävlingar räknas. Tidigare fick man räkna bort säsongens två sämsta resultat.

+ De sex bästa får mer poäng per tävling, för att kunna vara med och slåss om totalsegern även om de har några sjukdagar. De 40 första får poäng, förutom i masstart där bara 30 deltar. För dem med placering 7-40 är poängen som förut.

Topp-6, denna säsong: 90-70-60-50-45-40 poäng.

Förra säsongen: 60-54-48-43-40-38 poäng.

+ VM räknas inte inte längre in i världscupen, det vill säga inga världscuppoäng delas ut på VM.

Fakta: Svenska truppen i världscuppremiären

Damer: Elvira Öberg, Piteå, Hanna Öberg, do, Linn Persson, Bore, Johanna Skottheim, Lima, Anna Magnusson, Piteå, och Stina Nilsson, Lima.

Herrar: Martin Ponsiluoma, Tullus, Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Peppe Femling, do, Oskar Brandt, I 21 och Emil Nykvist, Bore.