Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

New England Patriots Danny Amendola och Chris Hogan under matchen i Foxborough.

Kritik mot NFL-domarnas Patriots-jubel

Tom Brady har för åttonde gången tagit New England Patriots till Super Bowl. Men efter avancemanget till NFL-finalen så har konspiratoriska röster väckts. Tv-bilder visar jublande domare och statistiken väcker frågor.

40-årige Tom Brady är med sina fem Super Bowl-titlar den mest framgångsrike quarterbacken i den amerikanska NFL-fotbollens historia.

I söndagens konferensfinal hemma mot Floridalaget Jacksonville Jaguars låg Brady – som dragits med en skada i högerhand som han kastar med – själv bakom avgörandet när Patriots vände 10–20-underläge till 24–20-seger med mindre än nio minuter kvar av ordinare matchtid.

Brady passade fram formstarke wide receivern Danny Amendola till touchdown två gånger om och Patriots kunde fira att för åttonde gången, under Bradys 18 år i klubben, ha tagit sig till finalen i NFL-slutspelet, Super Bowl.

Jublande domare

Många idrottsfans hade hoppats att Jacksonville skulle ta sig till sin första Super Bowl någonsin. Några av dem har lagt stor vikt vid tv-bilder som uppmärksammats efter matchen.

Bilder som bland annat visar när en av domarna i matchen, 53-årige Clete Blakeman, är en av de första som går fram och gratulerar Brady med en klapp på bröstet efter slutsignal. Dessutom syntes en annan domare skratta och le efter matchens slut.

Patriots – som av vissa kritiseras för att vara laget ligaorganisationen NFL vill ska vinna – dömdes endast till ett lagstraff (á nio meter) under matchens gång (det lägsta i en konferensfinal i American Conference sedan 2011) samtidigt som Jacksonville dömdes till sex straff (90 meter).

"Säger sig självt"

- Jag säger bara att det säger sig självt. Intressant. Det är allt jag kommer säga, säger Jacksonvilles linebacker Myles Jack, enligt Washington Post och får medhåll av en lagkamrat.

- Statistiken talar för sig själv, säger defensive tacklaren Malik Jackson.

Regerande mästarlaget Patriots finalmotståndare i den 52:a upplagan av Super Bowl i Minneapolis den 4 februari blir Philadelphia Eagles, som i den andra konferensfinalen hemmaslog Minnesota Vikings med klara 38–7. En snöplig förlust för Minnesota som hade kunnat få hemmaplan i Super Bowl som första lag någonsin.