Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Emil Krafth tränar inför torsdagskvällens landskamp mot Österrike i Wien.

Krafth bytte klubb och fick ett lyft

På sikt vill han ta över efter Mikael Lustig. Då håller det inte att vara 24 år och dras med känslan att stagnera. Därför bytte Emil Krafth Bologna och Italien mot Amiens och Frankrike – och stortrivs.

Ingen spelar för evigt. Förr eller senare kommer den dag då Lustig känner att det får vara nog i landslaget. Eller så passeras han i förbundskaptenen Janne Anderssons ögon av någon annan. Den någon annan vill Krafth vara.

Att han inte är riktigt där än visade på ett mindre lyckosamt sätt insatsen i VM-kvartsfinalen mot England. Det var, om man säger så, inte Krafths främsta prestation i landslaget i avstängde Lustigs frånvaro till höger i fyrbackslinjen.

Insikten om vikten av att spela regelbundet i klubblaget i hopp om att nå sin fulla potential hade han redan innan han klev in på planen i Samara.

Den förstärktes där och då.

Tvekade inte att flytta

Och att söka sig bort från Bologna blev lika naturligt som självklart när klubbledningen ärligt ställde honom mot väggen.

- Jag fick reda på att jag skulle få svårt att spela i Bologna och då var det ingen tvekan att röra på sig och testa något nytt.

- Att få speltid, det är då man mår bra, både fotbollsmässigt och socialt, säger han.

Det fanns intresse från olika håll i Italien, men Krafth nobbade.

- Jag ville testa något nytt. Jag hade varit i Italien i tre år och kände att jag inte riktigt fick ut mitt spel. Därför ville jag helt enkelt testa en ny liga. Franska ligan är lite mer öppen och inte så taktiskt styrd som den italienska.

Fått en friare roll

- Amiens visade stort intresse och ville väldigt gärna ha mig och det kändes rätt. Sportchefen gillar mig och tränaren (Christophe Pelissier) gillar mig. Jag har fått spela och det är bara att köra på.

I tredje ligaomgången kom första matchen från start. Amiens tog sin första seger och Krafth noterades för en målgivande passning i 4–1-segern mot Reims – och högerbacken fick plats i veckans lag.

- Skillnaden för min del är att jag kanske har en friare roll. Jag kan gå mer framåt utan att behöva tänka på vad som händer efter. Det är lite mer öppet spel än i Italien där det är lite mer regler kring hur du ska förhålla dig till vissa saker. Det är öppnare spel och det är något jag gillar.