Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Kräver fler ishallar: "Situationen blir sämre och sämre"

Göteborgs nio ishallar är för få och helt fulltecknade. Nu måste en rejäl satsning till. Det menar Göteborgs ishockeyförbund och Göteborgs konståkningsförbund.

Förbunden har gjort gått ihop och skapat en anläggningskommité som ska jobba för att få till fler ishallar i staden. Den enda ishall som planeras byggas är en vid Frölundaborg med två våningar och två isar. Den kommer öka ishallsbeståndet med en hall. Detta eftersom Slottskogsrinken slutar användas när den nya hallen kommer på plats. 

– Vi har tittat på ett antal hallar där vi har diskuterat reparationer och förbättringar. Men just nu har vi ingen plan på nya anläggningar, utöver dubbeldäckaren, säger Daniel Bernmar, kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor.  

Sammanställt en lista

Anläggningskommitén har sammanställt en lista på antalet ishallar som finns i Göteborg jämfört med det antal de menar skulle behövas. Och skillnaden är stor. 

I dagsläget kan Göteborg skryta med nio ishallar som används av föreningar och allmänheten – anläggningskommitén menar att mer än det dubbla skulle behövas. 

– Situationen blir sämre och sämre för varje månad i takt med att staden växer. En orsak att vi tappar ungdomar är helt enkelt att vi inte kan erbjuda isyta. Det är akut, säger Göteborg HC:s sportchef Jan Mellgren. 

– Jag tror den jämförelsen är väldigt svår att göra. Vi utnyttjar våra tider mer effektivt än vad man kan göra i en mindre kommun. Så man får ställa sådana siffror i relation till storleken på stad. Men staden växer och vi räknar med att fortsätta expandera idrotts- och föreningsområdet, svarar Daniel Bernmar. 

Det räcker inte, menar Göteborgs ishockey- och konståkningsförbund. 

– Vi vill påverka politiker och byggföretag så att vi kan erbjuda fler människor att åka skridskor, säger Göteborgs ishockeyförbunds ordförande Mikael Haglund.

"Trångt i hallarna"

Dagens situation sätter käppar i hjulen för föreningarna. 

– Det är trångt i hallarna och det finns inte utrymme för att utöka verksamheten ytterligare, säger Göteborgs konståkningsförbunds ordförande Liselotte Änghede.

Enligt kommitén tappar idrotterna i dag cirka 20 procent av sina utövare på grund av att det är för långt att åka till hallarna. 

– Alla klubbar tränar i alla ishallar. Barnen undrar vilken ishall de tränar i just i dag. En konståkare kan träna i fyra hallar, säger Liselotte Änghede.

Angered Arena bra exempel

Angered Arena lyfts fram av ishockey- och konståkningsförbundet som ett exempel på ett lyckat bygge som fört med sig mycket gott. Det håller Daniel Bernmar med om.

– Det har blivit fantastiskt bra. Det ligger i ett område där fritidsaktiviteter behövs som allra mest. Där finns nästan allt vad gäller idrott och fritid och vi har fått en väldig effekt av arenan, säger han. 

Anläggningskommitén betonar vikten av ”en ishall nära dig”. Daniel Bernmar ser snarare en framtid med områden där man samlar olika idrottsanläggningar tätt och då bygger lite större. 

– Det tror jag är framtiden. Det vardagliga behovet av motion kommer finnas. Men i den typen av noder, som Angered Arena, samlar vi olika idrotter och utövare. Det är naturligt att organisera idrotten så och jag ser ingen anledning till att inte följa det.

Men också han ser vinsten i det lokala.

– Båda behövs. Man kan inte utesluta något av dem. Det kompletterar varandra. 

Vilken vikt har ishallar och idrottssatsningar för samhället?

– De är otroligt viktiga. Men det blir de först när man bygger dem i ett sammanhang och när människor i området upplever att platsen är värdefull. Angered Arena visar hur värdefullt det kan bli, både samhällsekonomiskt och livskvalitémässigt. 

Ishockey- och konståkningsförbundet hoppas nu på fler projekt likt det i Angered. 

– Man måste se det stora värdet med folkhälsan. Tänker man så så är det riktigt, riktigt billigt att bygga ishallar, säger Jan Mellgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.