Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kowalczyk har funnit sitt paradis

Hon är en av de största favoriterna i Vancouver-OS. Justyna Kowalczyk leder världscupen överläget, hon toppade Tour de Ski och har varit i form hela vintern. Men hon saknar ett OS-guld. GP träffade henne där hon trivs som bäst.

- Detta är paradiset, sa Justyna.

Den dubbla världsmästaren talade om Bruksvallarna i Härjedalen, platsen hon återvänder till varje höst.

Det var hennes vallare (fram till den här säsongen), Ulf Olsson, som gav tipset om den så snösäkra platsen i fjällen. Där lade hon hösten 2008 grunden för sitt triumfatoriska världsmästerskap, det som gav två guld och ett brons på tre starter i Liberec och gjorde henne till världens ledande längdåkningstjej.

Vi träffades en vacker höstdag i november, mitt emellan två tuffa träningspass. Justyna körde stenhårt, två pass om dagen utan att försöka toppa formen till den världscuppremiär som väntade. Olympiska spelen var målet redan då och hade varit det länge.

- På hösten finns ett par-tre ställen att välja på om jag ska träna på snö, berättade hon. Finland har Vuokatti och Muonio, där jag varit tidigare. Men där är ju så mörkt! Så snart jag kom till Bruksvallarna kändes det att jag hittat rätt.

Förutom den pålitliga snötillgången fäste hon sig vid att det fanns så många olika spår, möjligheterna till att träna på olika sätt, lika väl intensivt och koncentrerat med stora tekniska svårigheter som långt och långsamt.

- Och så är det ett så väldigt trevligt ställe, sa hon och lät som en anställd vid turistbyrån.

Hon bidrog till turistnäringen genom att, förutom sitt eget team med fyra vallnings- och materialexperter, en fysioterapeut och en tränare, locka med sig ett stor polsk trupp bestående av A- B- och ungdomslag.

- Hur många? Det vet jag inte riktigt, men många är det, log hon.

Framgångarna har gjort henne väldigt populär hemma i Polen, men hon ser sig också som lite av en missionär.

- Jag är omtyckt, men fortfarande är det inte så många polacker som vet vad skidåkning är, berättade hon, så jag försöker få folk intresserade på riktigt. Nu har vi en tävling i Worldloppet (världscupen i långlopp) och fler och fler fattar att det här är en väldigt fin form av idrott.

Hon föddes och växte upp i Limanowa, en garanterat snöfri stad med 30 000 invånare. Hon visste ingenting om skidåkning och hade dessutom sex mil till berömda vintersportorten Zakopane.

- Jag var ganska bra löpare och en tränare tyckte att jag skulle testa skidåkning. Det var inte lätt, kan jag säga...

"Justysia", som hon kallas, var 15 år första gången hon stod på ett par skidor. Ingen i världseliten har startat senare än hon.

- Därför är jag inte så bra på tekniska banor, med mycket utförsåkning och svåra kurvor. Jag måste fortfarande jobba hårt med tekniken, den kommer inte naturligt till mig. Numera ser det bra ut på träning, men när det är tävling, när jag känner pressen på mig och blir nervös, då...ja, tänk själv.

Just därför har hon blandade känslor i samband med olympiska spelen. Justyna vill ha hårdast möjliga banor och det får hon inte i Vancouver.

- Snabbt och tekniskt, inte så mycket uppför. Inte precis mina banor, konstaterar hon.

Hon var med i förra OS, trots att hon dömts till tvåårig avstängning för dopning bara ett år tidigare. Internationella skidförbundet reducerade först straffet till ett år, Kowalczyk överklagade till skiljedomstolen Cas, som bestämde att det skulle vara sex månader. Då hade hon redan varit avstängd i åtta.

Förseelsen bestod av att hon testat för en steroid som ingått i ett medel som använts för att lindra problem med ena hälsenan. Dopningen bedömdes inte ha varit avsiktlig.

- Efter det opererades hälsenan och jag har inte haft mera problem med den, berättade hon. Jag tränade väldigt hårt under avstängningen och litade på att jag skulle bli trodd. Så var det väl också, för jag testades inte oftare än vanligt efteråt.

Annat är det nu.

- Ja, jag testas ofta, men så ska det vara och jag litar på att andra lämnar lika många prover. Det är jobbigt att hålla reda på var man ska vara varje dag långt framåt, så att testarna ska kunna komma när de vill, men jag stöder verksamheten. Jag är för ren idrott, vi ska slåss mot dopningen.

Svåraste konkurrenten i senaste VM, Finlands Aino-Kaisa Saarinen, publicerar sedan november sina testresultat på sin hemsida för att visa hur ofta hon kontrolleras och för att slippa misstankar. Justyna Kowalczyk:

- Bra idé. Så kan jag också göra, jag har inget att dölja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.