Robin Kovacs avgjorde bortamötet med Brynäs med sitt 2–1-mål.
Robin Kovacs avgjorde bortamötet med Brynäs med sitt 2–1-mål.

Kovacs ordnade Luleås viktiga seger

Luleå hade inte vunnit mot Brynäs i Gävle sedan den 27 oktober 2012. Nu bröts trenden och laget fixade en avgörande åttondelsfinal i Luleå på fredag.

ANNONS
|

Men 2–1-segern i Gavlerinken satt hårt inne för Luleå, som var piskat att vinna efter 2–3-förlusten i åttondelens första runda.

En nyfunnen disciplinerad defensiv var Brynäs segervapen då och Gävlelaget stängde även nu ner Luleå effektivt i stora delar av matchen.

Men en iskall kvittering av Patrick Cehlin 13.53 i andra perioden och ett lika kyligt frilägesmål av Robin Kovacs endast 38 sekunder in i den tredje höll fortsatt liv i den här matchserien.

- Jag tog ett beslut ganska tidigt vad jag skulle göra. Självklart har vi surrat om Rautio men det är inget man kan åka och tänka på när man får såna här chanser, säger Kovacs som fri med David Rautio fintade ut och ner Brynäsmålvakten med en lång dragning innan han lyfte in segerpucken.

ANNONS

Kovacs var i somras med om stor sorg när en barndomsvän omkom i en trafikolycka.

I oktober avbröt han därför sitt kontrakt i Nordamerika och skrev på för Luleå i stället.

- Helt rätt val. Jag trivs här, får bra förtroende av ”Bulan” och har fått bra stöttning av alla ända sedan jag kom hit, säger Kovacs som blev trea i den interna skytte och poängligan efter grundserien.

Kritik mot disciplinnämnden

Men det var inte hans segermål som uppmärksammades mest efter matchen.

De båda tränarna sågade gemensamt disciplinnämnden men ur helt olika synvinklar.

Thomas ”Bulan” Berglund var för sin del kritisk mot att Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist inte blev avstängd efter tacklingen mot Emil Larsson i måndags.

- Det var en av de mest vårdslösa tacklingarna som jag har sett. Emils huvud åker och slänger så mycket så det har jag aldrig sett förut. Jag kan inte se att man ska kunna döma någon för en huvudtackling överhuvudtaget framöver efter att man friade Blomqvist för den där, säger Luleåtränaren.

ANNONS

"Illa ute"

Brynästränaren Tommy Sjödin var å sin sida oförstående till att de två huvudtacklingar som skickade först Johan Alcén och sedan Ludvig Nilsson av isen under onsdagens match inte gav mer än 2+10 minuters bestraffning vardera för Emil Larsson respektive Daniel Sondell.

- Vi har spelat två hela säsonger där huvudtacklingar har gett fem minuter och matchstraff. Nu är det plötsligt två gånger tio minuter som gäller, som det inte har gjort en enda gång på två säsonger. Om det är en form av kompensation för det som hände i första matchen då är man illa ute. Nu har vi två spelare i hjärntrappan så det lär bli en anmälan på det.

Brynäskaptenen Jacob Blomqvist ville inte kommentera den diskussionen överhuvudtaget utan ser enbart fram emot den avgörande matchen på fredagen:

- Vi ska fortsätta spela som vi har gjort defensivt nu, vässa till det, sätta chanserna och ha ännu mer trafik framför mål. Det blir härligt att spela en avgörande match, det är alltid kul att spela när det gäller som mest.

ANNONS
TT

ANNONS