Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Colemans avstängning kortas. Arkivbild.
Christian Colemans avstängning kortas. Arkivbild. Bild: David J. Phillip/AP/TT

Kortare straff för Coleman –men missar OS

Löparstjärnan Christian Coleman får sitt dopningsstraff kortat från två år till 18 månader av idrottens skiljedomstol Cas. Det innebär att den 25-årige amerikanske sprintern ändå missar sommarens OS i Tokyo.

Colemans kortade avstängning löper nu ut i november i år i stället för maj nästa år.

"Medan jag uppskattar att skiljedomstolen korrekt ansåg att jag är en ren idrottare är jag helt klart besviken över att jag kommer missa OS i sommar", säger Coleman i ett uttalande till nyhetsbyrån Reuters.

Christian Coleman tog VM-guld på 100 meter i Doha 2019. I somras stängdes han av efter att vid tre tillfällen ha brustit i sin vistelserapportering och därmed missat dopningskontroller.

Cas konstaterar att Coleman har brutit mot antidopningsreglerna, men att hans "nivå av oaktsamhet har varit lägre än vad som slås fast i det överklagade beslutet".

Vid det tredje tillfället var Coleman inte hemma i sin lägenhet under det entimmesfönster som han skulle vara tillgänglig. Cas skriver att Coleman borde ha varit beredd, inte minst efter sina två tidigare förseelser, men konstaterar också att han hade hunnit hem om dopningskontrollanten hade ringt honom.

Reglerna kräver formellt inte ett sådant samtal, men Cas menar att Coleman kunde förvänta sig att bli uppringd eftersom det brukar vara standard.