Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nordkorea och Sydkorea gör gemensam entré på OS-invigningen. Arkivbild.

Korea i enad OS-entré: "Behövs mer"

Nordkorea och Sydkorea gör gemensam entré på OS i Pyeongchang – och ska dessutom spela ishockey i samma lag. Men frågetecken består.

Sedan tidigare är det klart att Nordkorea kommer att delta vid OS i Pyeongchang. Nu står det klart att det slutna landet skickar en 550 personer stor delegation bestående av, förutom OS-idrottarna, en 230 personer stor hejarklack, 140 artister och 30 taekwondoutövare.

Nordkoreanska spelare kommer bilda lag tillsammans med sydkoreanskor i damernas ishockeyturnering. Grannländerna kommer även gå in tillsammans, under gemensam flagg, på OS-invigningen den 9 februari. Senast det hände var i OS i Turin 2006.

KRÖNIKA: Hilmersson: Ett 2 800 år gammalt avtal som fortfarande betyder något

Risk för politiska poäng

Med tanke på att det varit så spänt under 2017, att Donald Trumps (USA:s president) retorik har gjort en dålig situation sämre, får det här betraktas som det bästa som har hänt på flera år i relationen mellan Nord- och Sydkorea, säger Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur vid Stockholms universitet.

Använder sig länderna av OS för att samla politiska poäng?

– Den risken finns. Min allmänna uppfattning är att det ligger nationell fåfänga i att arrangera internationella idrottsevenemang. Med det menar jag att ett land kan sola sig i strålkastarljuset och att det sätter ett land på världskartan på ett annat sätt än vad något annat kan göra.

"Spel för galleriet"

Förra veckan inledde Sydkorea och Nordkorea sina första överläggningar på två år, för att diskutera Nordkoreas deltagande i OS. Länderna är formellt i krig eftersom Koreakriget (1950–1953) slutade med vapenstillestånd och inte i ett fredsavtal.

– En fråga man inte löste då var gränsdragningen i Gula havet. Om man håller ett evenemang är det ett steg i rätt riktning, ett sätt att visa att man vill ha någon form av kontakt, även om man kan tycka att det ligger lite spel för galleriet i det. Om man inte kommer åt grundläggande orsaker till att det är spänt, politiska motsättningar, är det svårt att ändra på kontakterna så att man ska få någon form av regelbundenhet, säger Gabriel Jonsson.

Kan beslutet att gå in under gemensam flagg bidra till ett enande?

Det är alldeles för tidigt att säga. Väldigt många faktorer skulle behöva harmoniera med varandra.