Kontroversiell boxningsmatch har orsakat stor debatt om kön

En stor debatt om kön och idrott har blossat upp sedan den algeriska boxaren Imane Khelif gjorde sin första match i OS på torsdagen. Den italienska motståndaren Angela Carini avbröt matchen efter 46 sekunder med motiveringen att hon vägrar ”möta en man”.
Sveriges olympiska kommittés läkare Lykke Tamm tycker det är bra att frågan om könets betydelse i olika sporter lyfts.
– Det kan vara farligare att boxas mot någon har betydligt större muskelmassa, säger hon.

ANNONS
|

Boxaren Imane Khelif är 25 år gammal och född i Algeriet. Hon tillhör toppen i boxningsvärlden och tog silver i VM i Istanbul 2022.

När det var dags för VM förra året diskvalificerades både hon och taiwaneiskan Lin Yu-Ting. Orsaken var att Internationella boxningsförbundet (IBA) inte godkände de båda boxarnas könstester.

IBA har inte gått ut med exakta detaljer kring hur testerna gjordes, men de säger att de ska ha gjorts av utomstående labb och visat att de båda boxarna inte tävlade på lika villkor som övriga kvinnor.

Enligt uppgifter till flera medier har Imane Khelif en X och en Y-kromosom, och inte två X-kromosomer som är det allra vanligaste för kvinnor.

ANNONS

Att både Imane Khelif och Lin Yu-Ting nu tävlar i kvinnliga klasser i OS har startat en livlig debatt kring idrott och kön och väckt starka känslor. Italiens premiärminister Giorgia Meloni sade till exempel att matchen inte avgjordes ”på lika villkor”. Internationella olympiska kommittén, IOK, har däremot i ett uttalande fördömt det hat som väckts mot boxarna.

– Vi är ledsna över de övergrepp som idrottarna utsätts för. Alla har rätt att utöva sport utan att diskrimineras, sade Mark Adams, talesperson för IOK på en presskonferens under fredagen.

Manlig pubertet kan ge fördelar för idrottare

De flickor som föds med XY-kromosomer ingår i gruppen DSD-tillstånd. DSD står för Differences of Sex Development. Det innebär att det biologiska könet inte enkelt kan bestämmas till flicka eller pojke när man föds. Det kan också vara så att det upptäcks först när de är tonåringar eller vuxna.

Lykke Tamm är läkare och ledare för hälsoteamet i Sveriges olympiska kommitté. Hon berättar att den som föds med XY-sammansättningen genomgår en manlig pubertet, förutsatt att man har de testosteronreceptorer som krävs. Det gör att man kan ha stora fördelar i olika sporter.

– Man får mycket högre testosteron och då utvecklas kroppen på ett manligt sätt. Man får mer muskler och bättre kondition, och ofta är män lite längre efter genomgången pubertet.

ANNONS
Lykke Tamm är läkare och ledare för det svenska hälsoteamet under OS i Paris. ”Det kan vara farligare att boxas mot någon som har betydligt större muskelmassa.”
Lykke Tamm är läkare och ledare för det svenska hälsoteamet under OS i Paris. ”Det kan vara farligare att boxas mot någon som har betydligt större muskelmassa.” Bild: Linda Sandgren, SOK

Försprånget för den som genomgått en manlig pubertet kan hänga kvar och även om man trycker ned testosteronvärdena med mediciner så försvinner inte alla fördelar för den som genomgått en manlig pubertet gentemot den som genomgått en kvinnlig.

– Vad det får för effekt skiljer sig väldigt mycket från idrott till idrott, till exempel i ridsport har de ju mixade klasser. Det måste varje sport avgöra, säger Lykke Tamm.

IOK bedömer könet utifrån vad som står i idrottarens pass. Det krävs inga medicinska tester av könshormoner för att få tävla. Detta är samma regler som tillämpats för boxning vid tidigare olympiska spel.

Om någon genomgått en manlig pubertet kan visas genom blodprov.
Om någon genomgått en manlig pubertet kan visas genom blodprov. Bild: Mikael Fritzon/TT

Lykke Tamm välkomnar diskussionen om utvecklingen av tydliga och anpassade regler i varje idrott.

– Jag är inte förvånad över att det inte finns inom boxningen för det här är en så pass ny fråga. Men utan att veta något om de här inblandade personerna så tycker jag det är viktigt att man inte utsätter aktiva för alltför stora hälsorisker. Det kan vara farligare att boxas mot någon har betydligt större muskelmassa.

Kromosomtester i simning

Frågan om kön och idrott briserade med löparstjärnan Caster Semenya som vunnit OS-guld i London och Rio de Janeiro. Hon är hyperandrogyn vilket innebär att hon har fötts med mycket höga testosteronnivåer. 2019 införde internationella friidrottsförbundet, (WA), regler som gjorde att hon tvingades sänka dem för att få tävla, något hon drivit i Europadomstolen.

ANNONS
Caster Semenya från Sydafrika i försöket på 5000m under friidrotts-VM på Hayward Field i Eugene, USA. Hon fick tidigare rätt i Europadomstolen mot internationella friidrottsförbundet World Athletics.
Caster Semenya från Sydafrika i försöket på 5000m under friidrotts-VM på Hayward Field i Eugene, USA. Hon fick tidigare rätt i Europadomstolen mot internationella friidrottsförbundet World Athletics. Bild: Christine Olsson/TT

WA kräver i sina regler som uppdaterades förra året att intersexuella som vill tävla i friidrott bevisar att de inte genomgått manlig pubertet. Man införde också en maxgräns på testosteronnivåerna för de som är intersexuella.

Internationella simförbundet kräver att varje medlemsförbund säkerställer deras idrottares könskromosomer när de tävlar internationellt. Något som går att se i blodprov. Men frågan är inte helt enkel.

– Det som är problematiskt är ju hur mycket man ska kräva de här testerna. Det kan ju vara integritetskränkande för de tävlande. Man kanske faktiskt inte vill ha reda på att man har XY till exempel, säger Lykke Tamm.

Katrin Enoksson har tränat landslag i boxning och har själv medaljer från VM och EM.

– Att kräva testosterontester från kvinnliga boxare kan vara en väg att gå, men då ska reglerna komma från en annan organisation än IBA, som är korrupt. Man ska komma ihåg att det här var samma organisation som krävde att kvinnliga boxare skulle ha på sig kjol under VM i Barbados, säger hon på telefon ifrån Stockholm Pride där hon befinner sig.

Katrin Enoksson var landslagsboxare i tio år. Här är hon i ett OS-kval 2003. Nu följer hon debatten från Pride i Stockholm.
Katrin Enoksson var landslagsboxare i tio år. Här är hon i ett OS-kval 2003. Nu följer hon debatten från Pride i Stockholm. Bild: JACK MIKRUT

Hon är irriterad över att Imane Khelif målas ut som transsexuell, alltså en man som bytt kön till kvinna, när det enligt henne handlar om en person som har höga nivåer av testosteron av något skäl.

ANNONS

När det kommer till transpersoner som bytt kön från män till kvinnor skulle hon däremot vilja se en egen klass.

– Du har mycket fördelar av att ha varit man inom idrotten och de hänger kvar även om du genomgått en könskorrigering, säger Katrin Enoksson.

Infekterad strid – anklagas för att förstöra traditionella värden

Normalt sätts reglerna i OS av varje sports internationella förbund. Men i år arrangeras de olympiska boxningstävlingarna direkt av IOK då IBA stoppades från detta 2023. Detta eftersom de bland annat anklagats för korruption och för att ha ett stort ekonomiskt beroende av den statliga ryska gasjätten Gazprom, som finns på USA och EU:s sanktionslista med anledning av kriget i Ukraina.

Frågan om könstester inom boxning har nu blivit ytterligare en fråga i ett redan spänt läge och IBA har markerat starkt mot IOK:s besluta att låta de två boxarna tävla.

IBA:s ryske ordförande Umar Kremlev har attackerat IOK hårt för beslutet att låta boxarna Imane Khelif och Lin Yu-Ting tävla. På X anklagare han organisationen för att ”förstöra traditionella värden”. IBA får inte arrangera OS-boxningen i Paris.
IBA:s ryske ordförande Umar Kremlev har attackerat IOK hårt för beslutet att låta boxarna Imane Khelif och Lin Yu-Ting tävla. På X anklagare han organisationen för att ”förstöra traditionella värden”. IBA får inte arrangera OS-boxningen i Paris. Bild: Michel Euler

Nästa boxare som ska möta Imane Khelif är ungerska Anna Luca Hamori, som sagt till Reuters att hon inte är intresserad av debatten.

– Jag kommer bara vara fokuserad på mig själv.

LÄS MER:Skandalerna som ledde till förbundsbytet

LÄS MER:Priset för Semenyas långa kamp: 15 miljoner

LÄS MER:Könsstrid i boxning: diskade i VM tävlar i OS

ANNONS