Landslagschef Lasse Richt välkomnar de tekniska hjälpmedel som införs under VM i sommar. Arkivbild.
Landslagschef Lasse Richt välkomnar de tekniska hjälpmedel som införs under VM i sommar. Arkivbild.

Kontakt tillåts mellan läktare och spelarbås

Förbundskaptenen Janne Andersson får hjälp från läktaren under VM-slutspelet i Ryssland. Fifa godkänner den tekniska lösningen med direktkommunikation till ledare i spelarbåset.

ANNONS
|

Sedan ett tag är det klart att videodomarsystemet, VAR, praktiseras för första gången i ett världsmästerskap. En annan nyhet är Internationella fotbollsförbundet tillåter lagen att ha medarbetare på läktarplats som i realtid informerar ledare i spelarbåset.

– Vem vi nu än väljer att sätta på läktaren, vi har inte bestämt det än, får ha direktkontakt med någon på bänken. Även läkarna får ha kontakt. Vi kan ha en läkare som sitter lite längre upp, säger landslagschefen Lasse Richt till TT.

Bilder i pausen

Den 23 maj håller Fifa en utbildning och regelgenomgång i Zürich. Dit skickar landslaget analytikerna Christoffer Bernspång och Paul Balsom.

ANNONS

Vad är värdet med det här?

– Jag vet faktiskt inte. Vi har inte funderat så mycket på det tidigare, men det är klart att det kan finnas detaljer i spelet som man kan kommunicera direkt. Man kan även få se bilder, jag tror att det enbart är stillbilder, säger Richt.

Tänker ni praktisera tekniken i landskamperna mot Danmark och Peru inför VM?

– Nej, det gör vi inte. Vi har diskuterat det, men kommit fram till att det inte behövs. Janne är trygg i det han gör. Det är han som till slut ska få informationen, han är inte den som har "snäckan" på sig, säger Richt.

"Lite spännande"

Vem eller vilka sitter på läktaren, tror du?

– Förmodligen en av våra analytiker, kanske tillsammans med en av våra matchbevakare (Lars Jacobsson/Sydkorea, Roger Sandberg/Tyskland) och Tom Prahl/Mexiko). Det är lite spännande eftersom det är nytt. Det ideala hade förstås varit om det införts för ett år sedan så att alla hade kunnat testa det.

För första gången i ett VM införs även VAR (video assistant referees). Systemet har sedan i höstas använts i Serie A-fotbollen och fått både ris och ros.

Kritikerna menar att avbrotten förlänger matcherna och att misstag av domarna är en ofrånkomlig del av spelet. De positivt inställda uppskattar att avgörande misstag kan rättas till omgående.

ANNONS

– Tekniken utvecklas och det här är ett stort steg inom fotbollen att kunna blåsa av en match och kolla i efterhand. Det skulle vara förödande om matchen blåses av tio gånger, men tanken från Fifas sida är att det endast ska ske vid ett fåtal, avgörande tillfällen.

– Jag tror att det kan vara positivt eftersom det kan vara trixiga situationer, säger Richt.

Sverige inleder VM-slutspelet mot Sydkorea den 18 juni i Nizjnij Novgorod. Sedan väntar Tyskland i Sotji den 23 juni och gruppavslutningen mot Mexiko i Jekaterinburg den 27 juni.

ANNONS