Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Konstnären Simone Fugazzotto ber om ursäkt för sina målningar med apmotiv. Bild: AP/TT

Konstnären ber om ursäkt efter massiv kritik

Den italienska fotbollsligan har bett om ursäkt efter en antirasistisk kampanj med målade apor. Nu ber även konstnären, Simone Fugazzotto, om ursäkt för sina målningar.
– Jag ber om ursäkt om folk inte förstod idén bakom meddelandet, säger han till La Repubblica enligt Football Italia.

– Att be om ursäkt till alla dem vi ville hjälpa, men också dem vi förargade, är ett måste, säger han vidare enligt nyhetssajten.

Fugazzotto, som är känd för att använda sig av apmotiv i sina verk, menar samtidigt att den hårda kritiken mot hans målningar bygger på ett missförstånd.

– Vi ville skapa en stark försvarsmekanism som skiljde sig från den tidigare retoriken. Vi ville att det skulle vara något starkt. Jag ber om ursäkt om folk inte förstod idén bakom meddelandet, som är totalt emot rasism.

Den antirasistiska kampanjen är ett initiativ från den italienska fotbollsligan efter en höst med upprepade rasistiska incidenter. I synnerhet från läktarhåll varifrån flera spelare fått apljud riktade mot sig under matcher.

Enligt Serie A:s vd Luigi De Siervo arbetar ligan redan med en ny kampanj som ska presenteras i slutet av februari. Fugazzottos ursäkt kommer bara en dag efter att ligan själv tagit avstånd från kampanjen.

– Jag ber om ursäkt om någon blev förnärmad av Simone Fugazzottos arbete. Jag har insett att det var olämpligt, sade De Siervo då.