Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Synkroniserad konståkning Team Unique Bild: Henrik Björnsson
Synkroniserad konståkning Team Unique Bild: Henrik Björnsson

Konståkningseliten till Göteborg – helgen fullspäckad av världsklass

Under fredagen invigdes världens största internationella tävling i synkroniserad konståkning i Frölundaborg. Under lördagen och söndagen bjuder sedan några av världens bästa konståkare på tävling och uppvisning i allra högsta nivå.

På fredagseftermiddagen invigdes Leon Lurje Trophy i Frölundaborg. Tävlingen är Sveriges enda lagtävling i konståkning och är dessutom den största i världen. I årets upplaga deltar 48 lag, ett nytt rekord.

– Många nya lag vill komma hit och lagen som varit här tidigare uppskattar att få komma tillbaka, säger Dominique Amkell Granath, som sitter med i tävlingens organisationskommitté.

– Göteborg är väldigt uppskattat bland de internationella lagen. Förutom lagen och ledarna så kommer konståkningstokiga föräldrar och fans. Vi uppskattar att mer än 1 500 människor kommer vistas i Frölundaborg under helgen.

Dominique Amkell Granath berättar mer om helgens höjdpunkter.

– Seniorklassen är riktigt bra i år. En väldigt hög kvalité på lagen så där förväntar vi oss riktigt bra åkning. Tyvärr har vi inga svenska lag på seniorsidan. Däremot har vi flera duktiga juniorlag.

Vägen till VM

Flera seniorlag ser helgen och tävlingen som en förberedelse inför VM i Lake Placid, USA, som hålls mellan 3-4 april.

– Säsongen har varit i gång sedan augusti, och många lag tränar väldigt hårt inför helgen, säger Dominique Amkell Granath.

– Det här är konståkning på absolut högsta nivå, och många lag ser detta som en språngbräda till VM. Man får möta väldigt bra motstånd. Många tycker det är den bästa träningen du kan få inför ett VM.

Skapades för de yngre

Helgens tävling blir den trettonde upplagan av Leon Lurje Trophy. Tävlingen är namngiven efter Leon Lurje, tidigare ordförande i International Skating Union, ISU, organet som anordnar mästerskap i konståkning, synkroniserad konståkning och hastighetsåkning på skridskor.

– Innan han gick bort så ifrågasatte han varför det inte fanns en internationell tävling för ungdomar. En av frågorna han drev mest var att de yngre skulle få ett sådant event. När han gick bort så togs initiativet i hans minne, berättar Dominique Amkell Granath.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.