Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Föreningen svenska superligan går går nu in i en ny fas där de planerar en egen liga utan förbundet. Bild: Pontus Lundahl/TT

Konflikten inom Innebandysverige eskalerar – klubbarna kan skapa egen liga

Den segdragna diskussionen om rättigheterna kring SSL har strandat. Nu kan klubbarna komma att skapa en egen liga.
– Plan A var att göra det tillsammans med förbundet, säger Krister Kalte som är ordförande i Föreningen svenska superligan.

För några dagar sedan gick Svenska innebandyförbundet (SIBF) ut med att de avslutar sina förhandlingar med Föreningen svenska superligan (FSSL) som är en intresseorganisation för SSL-klubbarna.

De båda parterna har under stora delar av hösten haft en het debatt om rättigheterna till SSL. Klubbarna vill ges rådighet till de rättigheter som berör SSL, något som gjorde att de la fram ett förslag till SIBF och det är detta som nu har röstats ner. Förbundet kommer behålla rättigheterna.

– Vi har erbjudit elitföreningarna mer inflytande och en större del av sponsorintäkterna, men vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Svenska Innebandyförbundet har ett ansvar för svensk innebandy som helhet, vilket innebär att både elit och bredd måste få ta del av resurserna, säger Klas Hedlund som är styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet i ett pressmeddelande.

Planerar ny liga

Krister Kalte är ordförande i FSSL:

– Vi vill inte ta över ägandet helt. Vi vill få licens att få sälja på de rättigheterna för att kunna utveckla ligan. Det är ganska vanligt i andra idrotter men inom innebandyn verkar det inte fungera. Vi vill göra detta tillsammans men möts av kalla handen.

Kalte förklarar att föreningen nu planerar jobba vidare med en annan taktik mot ett nytt mål.

– Det innebär en helt egen liga med egna förutsättningar. Och det är plan B. Plan A var att göra det tillsammans med förbundet.

Enligt Kalte är arbetet med att skapa en egen liga redan påbörjat.

– Det har vi tvingats till. Vi kommer inom en snar framtid presentera koncept, tidsplan och förutsättningar.

GP har varit i kontakt med Pixbo Wallenstam som än så länge inte vill uttala sig om vad man står i frågan.

– Det är det för tidigt för oss att sia något om, säger ordförande Fredrik Löfgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.