Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kommunens svar: Ingen har rätt till egen plan

Kommunens bygge av en konstgräsplan drar ut på tiden och Backatorps IF:s 650 aktiva medlemmar vet inte var de ska spela nästa år. Någon klubbstuga har de inte heller.
– Det finns ingen förening som har rätt till en egen plan, säger Andreas Flygare på Idrott- och föreningsförvaltningen.

GP skrev under måndagen om Backatorps IF, den stora barn- och ungdomsföreningen, som inte har någon hemmaplan och som efter säsongen kommer få ännu större problem då gräsplanen på Backavallen – där man hållit till i väntan på ny plan – kommer att läggas om.

Bygget av den nya konstgräsplanen har försenats och det senaste beskedet är att den – förhoppningsvis – ska stå klar nästa sommar.

LÄS MER: Ungdomsklubben i kris – vädjar till kommunen

– Vi jobbar så fort vi kan, men det är mycket saker att reda ut och en väldigt svår plan att bygga. Tillstånden har varit jättesvåra för mig. Vi har behövt ta ner unika träda, ta hänsyn till fågelliv och vatten och så vidare. Dessutom ligger marken 300 till 400 meter från vägen, säger Andreas Flygare.

Men var ska Backatorps IF:s 650 aktiva medlemmar spela?

– Det finns lediga tider, vi har över 40 planer. Sedan förstår jag att det är olyckligt att åka längre sträckor, speciellt med knattarna, men vi kan inte bygga en plan åt varje förening. Men jag förstår deras frustration, precis som jag förstår alla föreningar som väntar på att planer ska bli klara.

Är inte en så stor förening värda att ha en hemmaplan?

– Vi bygger aldrig åt en specifika klibbar. Vi bygger en plan och sedan hör vi av oss till fotbollsförbundet som lägger upp speltider. Det finns ingen förening som har rätt till en egen plan.

Blir den nya planen klar till sommaren?

– Att den blir klar under nästa år kan jag garantera. Men blir det en överprövning så kan det dröja sex månader längre.

Ett annat problem för Backatorp är att man inte har någon klubbstuga. Hittills har man hyst in sig på en skola, men den lokalen kommer att användas som matsal, vilket gör att klubben snart även saknar ett ställe att samla sin växande verksamhet på. Därför vädjar man till kommunen att bygga en klubbstuga i samband med den nya planen utanför Lillhagsparken.

– Att ha det därute i skogen är inte aktuellt, vi vill inte ha mer bebyggelse där. Det finns varken vatten eller avlopp, och vägen dit är bara gång- och cykelväg. Men Backatorp är välkomna att höra av sig, för fastighetskontoret har mark i området, även om det inte blir alldeles intill planen. Ingenting är omöjligt. Det är verkligen inte så att jag eller idrott- och föreningsförvaltningen inte vill att de ska ha en klubbstuga, säger Andreas Flygare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.