Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristján Andrésson, Sveriges förbundskapten i handboll.

Kollektivet först i "Nya Sverige"

Laget kallas för "det nya Sverige". Men vad är det den nye förbundskaptenen Kristján Andrésson har gjort med handbollsherrarna egentligen?

Mattias Andersson, Tobias Karlsson och Kim Andersson. Det är bara tre av de tunga namnen som har slutat i handbollslandslaget lagom till VM i Frankrike.

"Nya Sverige", kallas denna upplaga i tidningarna. Och nog finns det fog för det epitetet. Förbundskaptenen Kristján Andrésson förfogar över ett ovanligt ungt lag, som har blåst in frisk luft i svensk handboll nere i Frankrike.

Så vad är nytt?

Nya generationen levererar

Sverige kan finna ro i att den nya generationens stjärnor levererar. Ta bara 21-årige vänstersexan Jerry Tollbring, som har gjort 30 mål hittills.

- "Krille" (Andrésson) är bra på att få i gång hela laget. Alla lyssnar och vi vet hur vi ska spela. Vi jobbar hårt med försvaret, säger Tollbring till TT.

TT: Vad har förändrats?

- Det är klart att det blir lite olika med nya tränare. Vi kör egentligen samma spel, men det är en ny röst. Alla vill ju vara med och bidra och vi spelar handboll för att vinna. Det är rätt många av de äldre som har lagt av. Vi har fått nytt folk som har fått fylla deras roller och det har gått bra än så länge.

"Ett bättre kollektiv"

Målvakten Mikael Appelgren, 27, var tidigare tydlig andremålvakt bakom Mattias Andersson, men har nu fått dela på platsen med Andreas Palicka, 30. En rotation som stärker Sverige.

- Tidigare var det mer uttalat att vissa spelare var förstaval. Nu har det varit mer öppen konkurrens och delaktighet. Gruppdynamiken är bättre och alla vill vara med och bidra. Det är en härlig känsla. Det är fullt ös i alla byten, säger han.

- För att vi ska kunna bli bättre måste alla dra åt samma håll och visa tro på vårt spel. Vi har kanske inte de stora fixstjärnorna och måste skapa ett bättre kollektiv. Han (Kristján) är väldigt ödmjuk och lägger stor vikt vid att gruppen ska fungera. Det har satt prägel på oss.

Själv sällar sig Appelgren plötsligt till den rutinerade halvan av truppen, och har blivit en av ledarfigurerna.

- Jag har fått en lite annorlunda roll. Tidigare var jag en av de yngre. Nu är jag en av de som har mest erfarenhet. Jag har valt att ta den rollen och fått förtroendet för det.

Högersexan Mattias Zachrisson, som var febersjuk och missade fredagens match mot Egypten, reste på lördagen med laget från Paris till Lille och kan förhoppningsvis spela mot Vitryssland.