Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Brooks Koepka på 18:e hålet.

Koepka skrällsegrare i US Open

För sjunde gången i följd är det en förstagångsvinnare i en golfmajor. Amerikanen Brooks Koepka skrällvann US Open med ett rekordlågt resultat.

Den 27-årige Koepka slutade 16 under par och var fyra slag före tvåorna Hideki Matsuyama, Japan och Brian Harman, USA.

Och han tangerade Rory McIllroys rekordlåga segerresultat från 2011 – på den svåra Erin Hills-banan i stark vind den sista dagen.

- Jag spelade stabilt hela veckan, slog bollen bra och puttningen funkade. Jag kunde inte vara nöjdare, säger Koepka på presskonferensen.

Pratade resor

En annan segeringrediens var den mentala stabiliteten.

- Dustin (Johnson, barndomskompis som vann US Open i fjol) ringde mig i går och sa åt mig att vara lugn. Jag tog ett slag i taget och lät inte tankarna rusa iväg. Jag och min caddie Ricky pratade inte golf när vi gick på fairway, säger Koepka.

- När vi gick upp på green på det sista hålet pratade vi om resor.

Koepka hade inför US Open-veckan bara vunnit en enda tävling på USA-touren. Däremot en på Japantouren och en på Europatouren. Samt fyra på den europeiska Challengetouren.

För några år sedan sade han i en intervju att om han fick leva om livet skulle han ha satsat på baseboll i stället för golf. Men nu ångrar han inte sitt idrottsval.

- Det här var nog rätt beslut.

De unga tar över

Det blåser förändringens vindar i herrgolfen, med idel förstagångssegrare i de sju senaste majortävlingarna. Några av dem är veteraner i golfsammanhang – som Henrik Stenson, 41, som vann British Open i fjol och Sergio Garcia, 37, som vann Masters tidigare i år. Men de flesta tillhör den yngre golfgenerationen.

Och för första gången sedan 1994 var varken Phil Mickelson eller Tiger Woods med i US Open.

Den ende svensken som fick spela alla fyra ronderna på Erin Hills var David Lingmerth. Med tre birdies under de första tio hålen på söndagen klättrade han i resultatlistan, men efter en dubbelbogey på det 15:e blev det till slut 71 slag, ett under par, och en delad 21:a-plats.

Stenson, som inte klarade kvalgränsen, halkade ner en placering på världsrankningen, till sjunde plats. Alex Norén, som också bara fick spela två ronder, är kvar på åttonde plats på rankningen. Vinnaren Koepka klättrade från 22:a till tionde plats.