Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Erika Grahm, till höger, och målvakten Sara Grahn deppar efter ett baklängesmål mot Tjeckien i går.

Kniven mot strupen för Damkronorna

Det är kniven mot strupen för Damkronorna i VM. Det krävs två raka segrar – till att börja med mot Frankrike i eftermiddag.

Brynäsforwarden är en av 13 spelare i det svenska VM-laget som var med om fjolårets OS-miss i Pyeongchang då Damkronorna slutade sjua, tidernas sämsta OS-placering för laget.

Men den motgången är ingenting mot vad som väntar om Damkronorna missar kvartsfinal i VM i Esbo.

Då är det lika med nedflyttning från högsta VM-divisionen, något som aldrig har hänt Sverige.

"Finns inget annat"

De två inledande förlusterna mot Tyskland, efter straffar, och Tjeckien har inte väckt minnesbilder från fjolårets OS. Säger hon i alla fall.

- Det är bara att se framåt. Vi ska ha två segrar, det finns inget annat, säger Grahm vars lag efter Frankrikematchen möter Japan i gruppavslutningen på tisdag.

TT: Hur ska ni nå dit?

- Det gäller att tro på oss själva, att vi ska fixa det här. Vi är en stark grupp, säger den 28-åriga veteranen som gör elfte säsongen i A-landslaget och gjorde mål i förlustmatchen mot Tjeckien.

Frankrike gör debut i högsta VM-divisionen och borde inte vara några problem för Damkronorna.

"Inget roligt läge"

Men svenskorna är pressade och förbundskaptenen Ylva Martinsen varnar:

- Som vi spelade mot Tjeckien hade vi inte slagit något annat lag i turneringen. Jag såg Frankrike mot Tjeckien (tjeckisk 3–1-seger) och det är inget dåligt lag. De har en ganska bra målvakt och krigar hårt, de har ju inget att förlora.

- Vi måste gå ut och ta matchen från Frankrike. Så är det. Förhoppningsvis har vi slagläge inför Japanmatchen, men förlust i dag så är vi borta. Det är inget roligt läge, säger Martinsen.