Klubben vägrar släppa stjärnan: "Behöver framgångar - inte pengar"

Han har spåtts bli den dyraste övergången från Sverige någonsin. Men IFK Kristianstad vägrar släppa Albin Lagergren till proffsklubbarna. Vi behöver inte sätta in pengar på banken. Vi vill ha Albin i spel. Det är där han gör mest nytta för oss, förklarar IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson till Hallands Nyheter.

ANNONS
|

Proffsäventyret får vänta för Albin Lagergren. IFK Kristianstad är nämligen inte beredd att släppa sin stjärna.

– Vi behöver inte sätta in pengar på banken. Vi vill ha Albin i spel. Det är där han gör mest nytta för oss, förklarar IFK Kristianstads sportchef Jesper Larsson till Hallands Nyheter.

Albin Lagergren fick sitt stora internationella genombrott under VM i Frankrike i januari. Hans insats gav eko ute i Europa och han förväntades bli den dyraste svenska handbollsspelaren - någonsin.

– Det kommer att kosta mycket pengar. Det kommer att bli den överlägset dyraste värvningen från Sverige i så fall. Vi vill inte bli av med honom, sa Jesper Larsson till Sportbladet under VM angående prislappen.

ANNONS

Men efter mästerskapet har IFK inte fått in någon officiell förfrågan från någon klubb som är intresserad att köpa loss honom från det kontrakt som sträcker sig över ytterligare en säsong.

– Nej, så är det, absolut, säger Jesper Larsson

Är du förvånad?

– Både och. Det är fortfarande tidigt på säsongen. Alla lag har inte riktigt vaknat till liv gällande värvningar för kommande säsong. Sen tror jag, även om Albin gjorde ett fantastiskt VM, så anses han vara en ganska liten spelare internationellt sett, säger Jesper Larsson och tillägger i nästa andetag:

– ...och då menar jag fysiskt.

Enligt Mikael Duric, som är Albins agent, så har klubbar från Tyskland, Frankrike och Danmark hört av sig - men backat:

– Ett flertal klubbar i de här länderna har frågat hur Albins avtal ser ut, men sedan när de fått veta att han har ett år kvar har de inte varit intresserade att förhandla vidare, säger Duric och fortsätter:

– Och Kristianstad har sagt att de inte behöver pengar utan framgångar. Albin kommer bli proffs, men vi får sikta in oss på det om ett och ett halvt år.

Precis som inom exempelvis fotbollen betalas det ut utbildningsersättning även i handboll.

ANNONS

Det handlar om 2880 Europer kontraktsår - från 16 års ålder.

– Men hur länge det gäller vågar jag inte säga. Jag tror det är tills man är 24 och då faller Albin för det strecket, säger Jesper Larsson.

Det här är Albin Lagergrens fjärde säsong i mästarklubben IFK Kristianstad. Han lämnade HK Varberg 2013. Men någon klausul vid vidareförsäljning skrevs aldrig in. HK Varberg kan därmed inte räkna med extra tillskott till klubbkassan.

– När Albin gick från Varberg till Kristianstad fick de en liten summa pengar. Jag minns inte hur mycket, men Varberg var ju bra och på väg uppåt. Han hade ett år kvar med dem, men de tvingade honom inte att stanna. De hade en muntlig överenskommelse och ville han verkligen gå skulle de inte sätta några käppar i hjulet, berättar Duric.

HK Varbergs Peter Ideböhn känner sig inte snopen över det.

– Vad ska man säga? Vi har väl inte tänkt i det banorna direkt, man har bara velat att det ska gå bra för Albin helt enkelt, säger Idebhöhn som blev ordförande för ett par år sedan - när Lagergren redan hade gått till IFK.

Han ser dock andra värden i att Albin är fostrad i klubben än rent ekonomiska.

ANNONS

– Den stora behållningen är renomméet att han kommer från Varberg. Och det är väl så mycket värt i vårt läge, menar Peter Ideböhn.

ANNONS