Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Klubbar i Göteborg stoppar all träning

Ungdomsklubben KFUM Göteborg har beslutat att stoppa all verksamhet för sina basketlag. Detta efter att spelare och ledare uttryckt oro för coronaviruset.
– Basketen är ju en närkontaktsport där man spelar och svettas nära varandra, säger verksamhetschefen Hanna Schölander.
Västra Frölunda IF – med 450 aktiva ungdomar – gör likadant.

Allt fler verksamheter berörs av coronaviruset och inom sportens värld ställs evenemang in eller spelas utan publik. Inom KFUM Göteborg har man tagit det ett steg längre och beslöt på onsdagen att ställa in alla träningar och matcher för klubbens basketlag.

– Det fanns en oro i föreningen kring smittan. Den oron gjorde att vi behövde ta ett beslut och efter en del diskussion kom vi i vår krisgrupp fram till att detta var den bästa möjliga vägen, säger Hanna Shölander.

Beslutet gäller till och med söndag, men kan komma att förlängas beroende på hur situationen med coronaviruset utvecklas. Schölander säger att det är många hört av sig till klubbledningen med frågor.

– Föräldrar, spelade och ledare har varit i kontakt med oss. De har varit oroliga. Basketen är ju en närkontaktsport där man spelar och svettas nära varandra. Det tyckte man var obehagligt helt enkelt. Dessutom ser vi ur ett barnrättsperspektiv att det blivit väldigt olika hur man tänker kring det, att vissa föräldrar har varit väldigt oroliga och andra inte. Då blir det inte samma förutsättningar för barnen.

En spelare hemskickad från skola

Hanna Schölander säger att det inte är någon i föreningen som, enligt hennes kännedom, blivit smittad.

– Men vi har haft en spelare som fått vara hemma på grund av smitta på den skolan som hen går på. Då sprider sig det här i föreningen och folk blir oroliga. Då kände vi att vi måste bemöta det. Dessutom så har inte vi den viktiga samhällsfunktionen som exempelvis ett företag eller en skola, utan vi jobbar med en meningsfull fritidssysselsättning. Vi behöver inte finnas för att grundläggande samhällsfunktioner ska fungera när det blir en pandemi.

Hur har medlemmarna tagit emot beslutet att stänga ner verksamheten?

– Det har varit både positiva kommentarer från en del, och föräldrar och barn som är upprörda och vill spela. Men vi inom krisgruppen är eniga om att det här är ett bra beslut för vår verksamhet som även innebär att vi kan bidra till att hindra smittspridningen.

Även Västra Frölunda ställer in

Senare under torsdagen kom samma besked från fotbollsklubben Västra Frölunda IF. Klubben ställa in all verksamhet för alla lag fram till söndag "på grund av all oro kring coronaviruset", det skriver klubben på sin hemsida. Det rör omkring 450 medlemmar ungdomsspelare och ett seniorlag.

– Vi har ingen i kubben som konstaterats med coronaviruset, men vi har vissa symptom med förkylningar och spelare som är torra i halsen och så vidare. Vi känner att vi inte har riktigt kontroll på det och dessutom verkar många av våra lag inomhus, vilket gör att de hamnar mycket tätare inpå varandra. Så detta är en säkerhetsåtgärd för att få lite mer information och köpa lite tid, säger Anton Ljungberg, föreningsutvecklare i Västra Frölunda IF.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Överlag är det väldigt positiv feedback att vi tar det här beslutet inom klubben nu. Man tycker att det är ett bra initiativ och att det känns tryggt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.