Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarssons OS blev en besvikelse. Till nästa skidsäsong ska han försöka tygla sin revanschlusta. Arkivbild.

Klokare Halfvarsson inför VM-säsongen

Har det inte varit bihålebesvär och magproblem har han själv satt käppar i hjulet med sin träningsiver och revanschlust. Till nästa skidsäsong ska det stå en klokare Calle Halfvarsson på startlinjen.

Halfvarsson har fått de senaste skidsäsongerna förstörda av ständiga förkylningar och magbesvär. När han väl har varit frisk har han tränat hårt – alltför hårt har det visat sig.

Tidigare i våras hade han och hans dåvarande tränare Ola Ravald förstått att det var just intensiteten på träningen som var problemet.

- Är det ett lugnt pass ska det gå lugnt. Men jag har spunnit iväg och blivit för ivrig. Det går oftast bra en stund, en månad på sommaren och in mot hösten, men sedan går det oftast över gränsen och då går det bara utför i stället, säger han.

- Det är det som har varit lite av min akilleshäl och det är något som jag måste ändra på.

Tämja magen

Även om han inför nästa skidvinter vill ha revansch för en säsong som han inte är helt nöjd med, måste han därför ta det försiktigt.

- Det får jag ta och dämpa, för det är det som har gjort att jag har spårat ur. Ju mer revanschlust man har, desto hårdare tränar man. Så det har nog slagit över.

Förra våren opererades Halfvarsson för sina bihålebesvär och därefter har han bara varit förkyld en enda gång. Men i vintras drabbades han i stället av magbesvär som till slut diagnosticerades som tarmsjukdomen IBS, en lättretlig och överkänslig mage och tarm.

- Jag kommer alltid att ha en irriterad mage och få ont i magen lätt. Det gäller att tämja det så gott det går, att hitta rätt med kost och allt. Jag får inte jaga upp mig för mycket, det handlar om stress också, säger han.

Tränarbyte

Bytet av landslagstränare tror Halfvarsson kommer att göra honom gott, framför allt att ha den ena herrtränaren, Mattias Nilsson, hemma i Falun.

- Det blir kanon med Mattias. Jag behövde en tränare som bor närmare mig än Ola Ravald (herrtränare under förra säsongen), som bor i Östersund. Jag tror väldigt mycket på det här, det kan inte bli bättre, säger han.

- Det är alltid bra med en förändring, det ger energi och inspiration – mer bränsle på elden.

VM är målet

Den senaste säsongen gav visserligen tre pallplatser i världscupen, men OS blev ett misslyckande för Calle Halfvarsson då han bröt två lopp och missade medalj i sprintstafetten efter en neslig fjärdeplats.

- OS var det stora målet och det var under den perioden som det gick som sämst. Därför är säsongen en besvikelse, en säsong som jag helst vill glömma. Men jag ska ändå ta med mig de gångerna då det gick bra, och vad jag gjorde inför de tävlingarna.

Tankarna inför nästa säsong handlar just nu mest om att försöka vara noggrann med att hålla sig till träningsplanen.

- Och sedan måste jag ha lite känsla så att jag bromsar ner när jag är sliten. Målet för nästa säsong är förstås VM i Seefeld, det är det viktigaste.