Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Göteborgs spelare deppade efter förlusten mot Manchester City.  Bild: Bildbyrån/GP
Göteborgs spelare deppade efter förlusten mot Manchester City. Bild: Bildbyrån/GP

Mattias Balkander: Klasskillnad – så kan Göteborg vända mot Manchester City i returen

Jag har räknat ut Göteborg FC en gång tidigare i år och tänker inte göra om misstaget. Stäng till bakåt och kontra in två mål om en vecka så är saken klar. Det kan fortfarande gå.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den sista optimisten är inte född. Jag sällar mig till den skaran när jag yrar vidare om chans för Göteborg FC till avancemang.

Ni som såg matchen i decemberkylan på Valhalla IP på onsdagskvällen har kanske svårt att förstå vad jag syftar på, men jag var med nere i München i fjol och såg hur nära det var att Marcus Lantz Elin Rubensson-ledda GFC vänt på ett 1-2-underläge från första matchen då.

Elefanter har en tendens att drabbas av övermod och underskattning.

Det är Göteborg FC:s hopp nu.

LÄS MER: Göteborg FC föll mot Manchester City – trots drömstarten

Översatt till damallsvenskan var det vad Rosengård drabbades av i augusti, när allt gick som tåget och inget tydde på att skånskorna skulle tappa det initiativ de skaffat sig via seger i seriefinalen mot Göteborg.

Allt talar för City

Jag påstod att Göteborg efter den förlusten behövde vinna resten för att ta hem guldet – annars skulle loppet vara kört.

Ni vet hur det slutade. Rosengård föll ihop som ett korthus, förblindad av sin egen förträfflighet och förväntade överlägsenhet. Göteborg vann SM-guld, trots flera poängtapp.

Samma sak måste ske om en vecka.

I spelet talar allt för Manchester City.

Och det är svårt att inte landa i en analys av vad det coronaändrade spelschemat betytt för det här dubbelmötet.

Sedan den avslutande matchen i damallsvenskan mot Vittsjö har Göteborg FC vinkat farväl till lagkapten Emma Berglund, vänsterspelaren Nathalia Kuikka, amerikanska landslagsförsvararen Emily Sonnett och landslagsanfallaren Rebecka Blomqvist. Dessutom har landslagsmittfältaren Julia Zigiotti Olme saknats i slutet – så även nu – och ni kan själva räkna ut vad det innebär för lagets slagstyrka.

Bänken bestod i säsongens svåraste match i princip enbart av juniorer.

Gick i Citys alla fällor

När orken tröt fanns inget likvärdigt – landslagsmässigt – att sätta in.

Lägg till att Jörgen Ericson och Mats Gren startade med tidigare bänkspelarna Hanna Wijk och Anna Csiki på mittfältet och tvingades ställa upp med en helt nykomponerad backlinje.

Det duger inte på den här nivån.

Det gör inte målsättningar om att gå till final realistiska.

Det räcker definitivt inte för att störa Europas femte högst rankade klubblag.

Trots Vilde Böe Risas tidiga ledningsmål var det här kattens lek med råttan. Med undantag för några sekvenser just före paus och i slutet av andra halvlek gick Göteborg i Manchesters samtliga fällor.

Det var korta bollinehav, förvåning över tufft duellspel, för lite bollar på ytan bakom backlinjen att jobba på för Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund och – som sagt – en för tunn trupp.

Sämst när det gällde

Om det ska lastas Uefa, som inte gav dispens för värvningar trots månadslång säsongsförlängning, eller egen oförmåga ska jag låta vara osagt.

Konstaterandet är att det var klasskillnad. Att Göteborgs bästa – Emma Kullberg och Filippa Angeldahl – var för ensamma för att störa ett stjärntätt City där målskyttarna Giorgi Stanway och Sam Mewis ihop med Chloe Kelly var bäst.

Avslutningsvis: Avancemang är fortfarande möjligt. 2-0 räcker. Då krävs fyrbackslinje, ett mer cyniskt anfallsspel, skarpare anfallare och en rakt igenom perfekt insats.

Annars blir matcharenan det enda göteborgska med säsongens Champions League-final. Nu var Göteborg sämst när det verkligen gällde.

LÄS MER: Se matchen i efterhand