Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Charbel Sader/Ulricehamn kommun & Bildbyrån

”Klart jag är nervös”

Sommaren 2015 åkte kommunalrådet Mattias Josefsson (S) på ett möte, iklädd shorts och t-shirt. Ett och ett halvt år senare tar han emot omkring 50 000 skidentusiaster i sitt Ulricehamn. – Jag tror inte att det har gått upp för någon av oss hur stort det här är, säger han.

Det var Sparbankens vd som ringde den där gången och vill ses. Josefsson krängde sig ur solstolen och åkte iväg på mötet där planerna om att arrangera en världscupstävling i Ulricehamn presenterades.

Kommunalrådet Josefsson var till en början försiktigt positiv, men fick höra att förutsättningarna faktiskt fanns och att den ekonomiska insatsen från kommunen inte skulle behöva bli särskilt stor.

– Jag minns att de sa till mig att ”det kan behöva flyttas på någon stubbe” och lite mer än så så har det nog varit, säger Josefsson och skrattar.

– Men vi har sammanlagt investerat sex miljoner i detta och ser man på den uppmärksamhet detta ger Ulricehamn så är det inte så mycket.

Anledningen heter Nya Lassalyckan, jätteanläggningen som började byggas 2010 och som stod klar förra året.
– Där gjorde vi en ganska enorm investering på 120 miljoner kronor. Det är konstgräsplaner och två ishallar och konstsnöanläggning bland annat, säger Josefsson.

Så klubben Ulricehamns IF gav sig in i matchen – och vann den när man tilldelades tävlingen i konkurrens med ett knippe andra, mer skidvana, orter. I morgon drar allt igång och omkring 50 000 människor tros besöka Nya Lassalyckan.

– Vi pratade om det i går, om det går att jämför med något annat evenemang i Ulricehamns historia, men nej det går inte. Vi har musikfestivalen Uport som brukar dra omkring 10 000 om dagen, men det här är ju mer än dubbelt så många. Jag tror inte att det har gått upp för någon av oss hur stort det här är.

Och det blir ett plusresultat?
– Ja, de räknade med att 20 000 sålda biljetter skulle innebära ett nollresultat. Och sedan gjordes en mer positiv budget där vi siktade på 40 000. Så det blir bra pengar att ta med sig nästa gång de arrangerar en tävling, och tanken är att det ska gå tillbaka till Ulricehamns IF och även alla andra föreningar här som hjälpt till med detta.

Är du nervös nu?
– Ja, det är klart. ”Måtte anläggningen hålla” tänker jag ibland. Man vill ju att vi ska kunna leverera, för gör vi det så är vi i stort sett garanterade att få arrangera världscupen igen 2019, säger Mattias Josefsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.