Brynäsjubel efter seger i kvalfinalen till SHL över Djurgården. Nu står det klart att det nuvarande kvalsystemet blir kvar. Arkivbild.
Brynäsjubel efter seger i kvalfinalen till SHL över Djurgården. Nu står det klart att det nuvarande kvalsystemet blir kvar. Arkivbild. Bild: Jonas von Hofsten/TT

Klart: Hockeykvalet ändras inte

Kvalsystemet i svensk ishockey har varit en snackis och inte minst i fjol var åsikterna många när det stod klart att en översyn skulle göras.
Nu är den klar – och kvalsystemet behålls.

ANNONS

Det innebär fortsatt upp- och nedflyttning av ett lag mellan serierna.

"Som förbund har vi lyssnat på de tre ligaorganisationerna, och vi kan konstatera att det råder en bred samsyn kring att fortsätta med nuvarande kvalmekanism", säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson enligt ett pressmeddelande.

De tre herrserier som behåller kvalmodellen är SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Det nuvarande systemet har gällt sedan säsongen 2020-21.

En kritik som framförts är att bara ett lag kan gå upp från hockeyallsvenskan till SHL.

Före ändringen kunde två lag ta steget upp, men då kvalade de två lagen från hockeyallsvenskan mot SHL-lag.

Nu genomförs kvalen inom den serie där lagen spelar.

ANNONS

En annan kritik har varit att nålsögat blir för litet i hockeyettan då bara ett av sammanlagt 40 lag kan ta steget upp i hockeyallsvenskan.

Svenska ishockeyförbundet skriver i ett pressmeddelande att samarbetsavtalet mellan förbundet och de tre herrserierna gäller fram till 2030 och en ändring av nuvarande seriemodell under avtalsperioden kräver enighet mellan parterna.

ANNONS