Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Klart: Fotbollspremiärerna skjuts upp

Svenska fotbollförbundet fattade i dag det formella beslutet att skjuta upp de högsta serierna. Nu planeras för en premiär i slutet av maj eller början av juni.

Under onsdagen enades de svenska elitklubbarna genom Sef (Svensk elitfotboll) om att premiärerna för allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan bör flyttas till början av juni. På torsdagen fattades också det formella beslutet av Svenska fotbollförbundet att skjuta på starten av ligorna.

I ett pressmeddelande skriver man att "det skulle innebära start för de olika serierna i slutet av maj eller i början av juni."

Även de kvarvarande matcherna i svenska cupen skjuts upp och planeras att spelas vid ungefär samma tid.

"Alla inblandade parter är införstådda med att de här redovisade besluten kan komma att påverkas av utvecklingen i samhället. Myndigheternas beslut och rekommendationer kommer att vara vägledande. Människors hälsa kommer i första rummet", skriver man i ett pressmeddelande.

I linje med Sef-beslut

Beslutet ligger i linje med det som Sef tidigare kommunicerat ut var klubbarnas vilja. Under onsdagen kommenterade Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, lösningen som nu är klubbad även av SvFF.

– Det här är ett försök nu och vi hoppas att det räcker. Sedan är vi inte omedvetna om situationen och att vi kan behöva ta nya beslut när vi kommer fram till slutet av maj. Det tar vi då. Vi tycker att det här är en bra start. Det är nästan mirakulöst att få med alla parter på en lösning med så kort varsel.

Varför är just i början av juni rätt tid att inleda säsongen?

– Det är mer spelordningstekniskt. Om vi ger det två månader kan vi ändå genomföra en full liga med ganska okej förutsättningar för alla lagen. Om vi skulle flytta fram det ännu längre sedan finns det inte speldagar. Då hade vi behövt göra kraftgrepp som att spela två matcher på tre dagar. Det ökar skaderisk och så vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.