Hammarby jublar efter 2–1 i derbyt mot Djurgården.

Kjartansson avgjorde derbyt: "Kan slå alla"

Djurgården fick årets första förlust i allsvenskan medan Hammarby tog tre viktiga poäng efter att ha vunnit Stockholmsderbyt med 2–1. Och det efter en målrik första halvlek.

|

I fjolårets sjätte omgång ställdes ett obesegrat Hammarby mot ett ojämnt Djurgården. När de båda lagen ännu en gång möttes i allsvenskans sjätte omgång var rollerna omvända: Djurgården toppade tabellen och hade ännu inte förlorat medan Hammarby inlett säsongen minst sagt svajigt med bara en seger.

Men det brukar sägas att derbymatcher lever sitt eget liv – i derbymatcher kan allt hända, oavsett tabellposition, form eller skadeläge.

Så var det även den här gången.

För det var Hammarby som, trots överkörningen mot Malmö FF senast (1–4) och det utsatta tabelläget, neutraliserade tabellettan Djurgården och tog tre viktiga poäng efter 2–1 mot antagonisten.

- Vi var bättre i den första halvleken och det gjorde skillnaden i dag. Nu kan vi ta med oss den här insatsen och fokusera framåt, säger Vidar Örn Kjartansson.

Samtidigt passar han på att hylla inramningen under sitt första Stockholmsderby.

- Det var en fantastisk atmosfär i dag. Jag har spelat flera derbyn men inget som det här.

Djurdjic gör mål

Stämningen var, från första sekunden, uppskruvad.

Och när Nikola Djurdjic gav Hammarby ledningen i den 19:e minuten, fint serverad av Imad Khalili, fullkomligt exploderade den grönvita delen av publiken.

Efter Hammarbys mål tog laget över allt mer och flödade fram på båda kanterna för inspel och inlägg. Djurdjic var inblandad i det mesta och hade både ett och två lägen att utöka ledningen men det första skottet satt i ribban och det andra blev en snedträff.

- Jag är väldigt glad att jag äntligen gjorde mål i ett derby, men jag borde ha gjort ett till, säger målskytten.

Därför var det typiskt derbylogik att Djurgården, lite från ingenstans, i stället gjorde 1–1 efter en halvtimmes spel.

Och som vanligt var det Mohamed Buya Turay som nickade in kvitteringen – anfallarens fjärde i allsvenskan.

Hammarby kom dock tillbaka. I den 38:e minuten rakade Kjartansson in sitt tredje mål för säsongen vilket innebar 2–1.

Tre tidiga byten

Inför den andra halvleken tvingades Hammarby till två byten i paus och ytterligare ett när målvakten Gianluca Curci sträckte baksidan efter en timmes spel.

Men trots bakbundna händer efter tre tidiga byten höll Hammarby, till skillnad från kollapsen i den andra halvleken mot Malmö då laget släppte in fyra mål, den här gången ihop spelet även efter pausen.

- Vi har blandat och gett tidigare men i dag var vi disciplinerade i 90 minuter. Förhoppningsvis blir den här insatsen ett avstamp inför kommande matcher, säger lagets assisterande tränare Joachim Björklund.

Djurgården kvitterade sent mot IFK Norrköping men det orkade laget inte med en andra gång trots sex tilläggsminuter.

- Hammarby är bättre än oss i dag. De spelar med högre intensitet och vi kommer aldrig loss riktigt, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.