Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Kittel Bild: MATHIAS BERGELD
Peter Kittel Bild: MATHIAS BERGELD

Kittel tappade dressyrsegern i Scandinavium

Det såg länge ut att kunna bli ett svenskt dressyrguld i världscupfinalen i Scandinavium.
Men trots en fin insats fick Peter Kittel ge sig i toppstriden och slutade sexa i finalen.
– Det var en fantastisk tävling, säger han.

Världens främsta dressyrekipage visade upp sig från sin bästa sida för publiken i Scandinavium på lördagskvällen. Två av de 18 som tagit sig till världscupfinalen var svenska. Tinne Vilhelmsson Silfvén och Patrik Kittel var båda med i racet efter att ha slutat tia respektive sexa under fredagens första omgång.

Schemat var lagt så att Tinne Vilhelmsson Silfvén avslutade den första av de två finalakterna. Hon gjorde det med bravur och med publikens hjärtliga stöd. Med ett 60-talsmedley ur högtalarna och med frasen good vibrations som genomgående tema under uppvisningen blev ekipaget, med hästen Don Auriello, kvällens första över 80 procent från domarna.

– Det var en helt fantastisk stämning att få komma in till på banan. Och jag är otroligt imponerad av min häst som fullkomligt älskade det. Han är så trygg i det och tycker att det är så roligt att han inte vet var han ska ta vägen, säger Tinne Vilhelmsson Silfvén.

Efter ett gå-på-toa-långt uppehåll där karaktären Brett Kidding bjöd på humor på hästryggen var det dags för näste svensk. Patrik Kittel var den hemmapubliken hade förhoppningar på på förhand – och som han levererade.

Rockshow av Kittel

Med en rockig Guns N´Roses-show stack han och hästen Delaunay ut från övriga startfältet. När jublet förkunnade att hans i rampljuset var över hade han skrapat ihop 82,464 procent av de sju domarna – betydligt bättre än Tinne Vilhelmsson Silfvén. Och länge betydligt bättre än alla andra ryttare.

– Jag är väldigt glad. Det var en fantastisk tävling. Att ha så många som står upp när du rider ut är häftigt. Man blir väldigt entusiastisk. Min häst gick riktigt bra i dag. Det var egentligen bara några små små grejer... men överlag var den väldigt, väldigt bra. Den har en hög lägstanivå i dag, säger Patrik Kittel.

Vad var det du kände inte var helt hundra?

– Det är små detaljer. Han frustar lite i någon övergång. Det är sådana smågrejer som man vet att man måste finslipa hemma för att vara med på pallen.

Patrik Kittel var i ledningen länge. Varken Adrienne Lyle, Emmelie Scholtens eller Hans Peter Minderhoud förmådde passera honom. Men världstvåan Laura Gravies krossade både hans resultat och drömmarna om ett världscupsguld på hemmaplan. Amerikanskan 87,179 var med marginal kvällens dittills främsta prestation och puttade ned Kittel från tronen. Och längre ned än så halkade han. Efter ett antal imponerande insatser av de sista ryttarna – och då främst slutsegraren Isabell Werth– slutade Kittel sexa.

De båda svenska finalryttarna var fullständigt saliga över publiken – som de beskriver som en av de bästa de ridit inför under hela sina karriären.

– Det var en fantastiskt känsla som man måste njuta av. När det är den här stämningen här är den en upplevelse, säger Tinne Vilhelmsson Silfvén.

Hur många gånger får man vara med om det här?

– Det är när man tar sig hit. Det finns inte någon annan stans än i Sverige den här typen av publik och framförallt för oss som svenskar. Det är behållningen den här dagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.