Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Kinhult har haft en strålande tävlingsvecka i Sydafrika. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT
Marcus Kinhult har haft en strålande tävlingsvecka i Sydafrika. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Kinhult träffade ett träd – förlorade 16 miljoner

Det kan vara kostsamt att träffa ett träd vid utspel i golf.
Fråga bara svensken Marcus Kinnhult som, under helgens Europatourtävlingen, gick miste om 16 miljoner extra i prispengar efter ett misstag som kostade honom segern.

Kinhult gjorde upp med Tommy Fleetwood om segern i den penningstinna Europatourtävlingen i sydafrikanska Sun City. Efter att båda spelarna slutat totalt tolv under par fick de spela 18:e hålet igen.

Väl där stod svensken för ett minst sagt kostsamt misstag.

Vid utspelet träffade han nämligen ett träd och lyckades sen inte rädda upp fadäsen. Kinhult gjorde bogey och fick nöja sig med en andraplacering, där prispengen landade på åtta miljoner kronor.

Inga dåliga pengar. Men nog hade svensken gärna tagit hem segerchecken, som låg på omkring ytterligare 16 miljoner kronor, som istället Tommy Fleetwood fick glädjas åt.

Klättrar på rankningar

Det har gått ett halvår sedan Kinhult vann British Masters, hans första titel på Europatouren. Den 23-årige bohuslänningen har sedan dess inte varit topp 10 i någon tävling, men placeringarna 18–11–17 i de senaste starterna har varslat om att en fullträff inte var långt borta.

Den starka insatsen räckte inte ända fram den här gången, men andraplatsen för ändå med sig flera bra saker. Förutom prischecken på cirka åtta miljoner kronor klättrar Kinhult för första gången till topp 100 på världsrankningen – och han har fått rejäl vittring på en plats i OS i Tokyo. Kinhult tar sig också upp till 13:e plats i Europatourens Race to Dubai, vilket betyder att han redan är klar för spel i British Open i sommar.

Två svenskar i finalen

Europatourens finaltävling med de 50 bästa spelarna avgörs i Dubai med start på torsdag. Kinhult och Henrik Stenson blir de enda svenskarna som får pegga upp där. Stenson slutade på delad 17:e plats i Sun City, medan Sebastian Söderberg tappade till 30:e plats och därmed missar finalen med knapp marginal. Inte heller Joakim Lagergren (39:a den här veckan) och Alex Norén (44:a) får vara med i Dubai.