Marcus Kinhult lyfter pokalen efter karriärens första seger på Europatouren.
Marcus Kinhult lyfter pokalen efter karriärens första seger på Europatouren.

Kinhult tog första segern på Europatouren

Marcus Kinhult, 22 år, har länge pekats ut som Sveriges kommande stora golfstjärna. Han är på god väg i den riktningen. I Southport kom karriärens första seger på Europatouren.

ANNONS
|

Kinhult vann British Masters med ett slag – 272 totalt – före trion Eddie Pepperell, Robert MacIntyre och Matt Wallace.

Ett minne att vårda för resten av livet är det här:

Kinhult hade ungefär 2,5 meter till koppen på det 18:e och sista hålet. Sänkte han putten för birdie betydde det segerpokalen och runt sex miljoner kronor som ersättning för besväret.

Bollen rann i.

- Jag har aldrig känt den pressen tidigare. Den kändes i knäna och i händerna, säger Kinhult i segerintervjun.

ANNONS

Kom tillbaka

Men mer imponerande än att sänka den putten var förmågan att komma tillbaka när allt höll på att rinna honom ur händerna. Kinhults stabila spel drabbades av bakslag när det verkligen drog ihop sig.

Två bogeys i rad på hål 15 och 16 fick honom att förlora ledningen.

- Jag tänkte en hel del där, positivt och negativt. Det var mycket som gick genom huvudet då, många känslor. Nu är jag så lycklig över att jag lyckades hantera det. Det här spelet är så galet, marginalerna är så små. Jag hade två bogeys och så plötsligt en putt för att vinna, säger Kinhult till Viasat.

Henrik Stenson brottas med motivationen, Alex Norén letar efter formen, Jonas Blixt blandar och ger – och bakom dem finns ett koppel spelare som högst emellanåt numera bjuder på framgångar.

Var är svensk herrgolf på väg på proffsnivå? Uppåt, uppenbarligen.

Han är framtiden

Kinhult har länge pekats ut som en – eller den – som på sikt har talangen, viljan och ambitionen att kliva fram och utmana.

ANNONS

Han gjorde sig ett namn som junior och amatör men proffstillvaron har mest liknat en berg-och-dalbana. Inget konstigt i det. Det är ofta så i en sport med knivskarp konkurrens. Kinhult fick ett rejält lyft förra säsongen, men den här började besvärligare.

När han inledde starkt på Hillside i torsdags och fredags betydde det blott den andra klarade kvalgränsen i år. 65 och 69 slag följdes av 68 i lördags och delad ledning med Matt Wallace inför de avslutande 18 hålen på en solig och vindstilla bana.

Kinhult hade ett slags ledning till Wallace efter halva rundan, men på det tionde hålet sänkte engelsmannen en långputt. Några hål senare hade Wallace marginalerna emot sig. Koppsnurr och ut – och Kinhult var tillbaka i ensam ledning.

Bröt segertorka

Svensken spelade stadigt och avslappnat, höll den mentala anspänningen på rätt nivå fram till det 15:e hålet. Då kom hans bogeys. Plötsligt var Wallace i delad lednig med Eddie Pepperell och Kinhult som trea.

På det nästa sista hålet drog han utslaget in i publiken, men chansen att vända det hela till något betydligt roligare fanns kvar. Ett fint inspel och Kilhult sänkte putten för birdie och när Wallace missade sin birdieputt framför klubbhuset på sista hålet sänkte Kinhults sin.

ANNONS

Segern var den första svenska på Europatouren sedan Alex Norén vann Open de France i maj förra året.

I skuggan av Kinhult avslutade Niklas Lemke på två under par. Hans 278 slag gav en delad åttondeplats.

TT

Fakta: Marcus Kinhult

Född: 24 juli 1996 i Fiskebäckskil (22 år).

Klubb: Skaftö Golfklubb.

Längd: 182 cm.

Vikt: 70 kg.

Främsta meriter: Etta i British Masters 2019, trea i Qatar Masters 2018, fyra i Portugal Masters 2018, femma i Open de France 2018. Samtliga på Europatouren, 61:a i British Open 2018.

Blev proffs: 2015.

Aktuell: Tog karriärens första seger när han vann på Hillside Golf Club utanför Southport på söndagen.

ANNONS