Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Xu Xin besegrade sin träningskamrat för att ha hem herrsingeln.

Kinesiskt på tronen i årets SOC

Efter att ha tvingats stå utanför prispallen i World Cup och German Open är Kina tillbaka på tronen, som så många gånger förr. I båda singelfinalerna i årets SOC i bordtennis var det idel kinesisk representation. Xu Xin tog hem herrsingeln efter finalvinst mot Fan Zhendong och i damsingeln vann Chen Xingtong överraskande över Ding Ning.

Fan Zhendong var storfavorit och hade chansen att få sin tredje inteckning i SOC-pokalen, något som bara hans landsman Wang Liqin mäktat med.

27-årige Xu Xin som förlorade till den sju år yngre Fan både i SOC-finalen 2015 och i World Cup 2016 fick dock nu sin revansch.

- Fan var favorit, men vi har tränat nästan varje dag med varandra i fyra år så vi känner våra spelstilar väl, sade Xu Xin.

Fan vann första set men därefter blev Xu Xin starkare, snabbare och mer beslutsam för varje set.

- Jag försökte vara noggrann med alla detaljer och i det korta spelet. Det vägde över till min fördel, sade Xu Xin.

Sensationell Chen

Fan Zhendong kunde istället glädja sig över att han vann herrdubbeln tillsammans med Xu Xin.

27-åriga Ding Ning har dominerat världspingisen på damsidan i flera år. Hon har vunnit VM tre gånger (2011, 2015, 2017) och är även regerande OS-mästarinna (2016). Men trots flera försök har hon aldrig vunnit SOC.

Chen Xingtong, som är sju år yngre än Ding Ning och som aldrig vunnit någon större titel, var tävlingens stora sensation. Men att hon skulle vinna SOC var det få som trodde, knappast Chen själv.

- Jag rörde mig bra, hade stor variation i spelet och vann mycket med min forehand idag, sade Chen Xingtong.

Chen Xingtong började starkast men Ding Ning kom tillbaka från underläge med 1-3 i set och fick fram ett avgörande set.

Japanskt i damdubbeln

I skiljesetet såg det nästan klart ut när Ding Ning gick upp till 8-5. Då fick Chen Xingtong nya krafter, samtidigt som man såg att Ding Ning hämmades mer och mer av en ryggskada och inte kunde röra sig lika smidigt som tidigare. Övertaget på tre poäng raderades ut på ett brutalt sätt och en intensiv forcering gav Chen segern med 11-9.

- Jag är väldigt glad och tacksam över denna vinst. Vad som avgjorde var att jag intalade mig själv att aldrig ge upp, sade Chen Xingtong.

Den enda titel som inte hamnade i Kina var damdubbeln. Där vann japanska duon Hina Hayata och Mima Ito överraskande mot de två högst rankade spelarna i tävlingen, Chen Meng och Zhu Yuling.