Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kinesisk satsning öppnar nya möjligheter

Kina håller på att rita om fotbollskartan, även på damsidan. Med stora resurser har kinesiska klubbar börjat locka världsstjärnor från Europa.

De senaste åren har kinesiska herrfotbollsklubbar värvat stjärnor på löpande band, både spelare och tränare, med hjälp av fantasilöner och rekordstora övergångssummor.

Påhejat av statsapparaten som ser fotbollen som ett behändigt propagandaverktyg satsas resurser även på damfotbollen, även om lönerna förstås inte kan mäta sig med herrarnas.

Nigerias 22-åriga stjärnskott Asisat Oshoala, som utsågs till Afrikas bästa spelare förrförra året och dominerade U20-VM för ett par år sedan, lämnade nyligen Arsenal för titelförsvarande Dalian Quanjian och uppges tjäna runt 200 000 kronor i månaden. Samtidigt ska Wayne Rooney ha nobbat erbjudanden från kinesiska klubbar som skulle göra honom till världens bäst betalde fotbollsspelare, med en lön på runt 9 miljoner kronor – i veckan.

Utvecklar spelet

Den största övergången hittills är brasilianska veteranen Cristiane som i sommar lämnar Paris Saint-Germain för Changchun och uppges bli världens bäst betalda kvinnliga spelare, även om inga siffror offentliggjorts.

Marika Domanski Lyfors var förbundskapten för Kina 2007, med Pia Sundhage som assisterande. Då låg landslaget tillsammans, nästan som ett klubblag, och ligan spelades utan landslagsspelare.

- De har haft lite utländska spelare i ligan tidigare också, men nu sker det mer systematiskt. Det handlar om att utbilda och utveckla spelare, och de har lidit brist på att de inte har haft några riktigt bra djupledsspelare. Men får de in lite såna spelare i ligan och i förlängningen i fotbollen i stort så blir det också ett annat sätt att tänka, säger Domanski Lyfors.

- Jag tror att de vill ha in lite förebilder och få till det sättet att spela. För traditionellt kinesiskt spel är att spela mycket smått, tekniskt.

Svenskar kan lockas

Även tränare har valt att söka lyckan i öster, till exempel tränar den tidigare PSG- och Lyontränaren Farid Benstiti Dalian.

Hittills har inte någon svensk landslagsspelare flyttat dit. Men det kan komma.

- Det var ju likadant när USA började satsa, att många valde att prova det äventyret. Nu är det otroligt mycket pengar i Kina vilket gör att fler kanske åker dit. Skulle man få en förfrågan om det och man känner att ett sista år där, det kanske kunde vara något att fundera på. Men som det är nu spelar jag i ett väldigt bra lag och är kanske inte riktigt där, säger Lyon-mittfältaren Caroline Seger.

- Ju fler stora namn som går dit, desto fler hänger på. Så vi får väl se hur bra och stor den ligan blir, för ibland så satsas det bara för stunden. Det gör mycket för damfotbollen att de som kommer efter oss förhoppningsvis kanske kan få det ännu bättre.

Sporten sprider sig

Kina spelade OS-final 1996 och VM-final 1999. Men sedan dess har de riktiga framgångarna uteblivit, och nu ligger landet på 13:e plats på världsrankningen.

Marika Domanski Lyfors tycker att ligasatsningen är en naturlig utveckling på fotbollen. Och en positiv sådan.

- Det är roligt att fotbollen har utvecklats så mycket. Att det faktiskt finns professionell fotboll i flera världsdelar. För spelarna är det också en möjlighet att kunna välja och se att det finns arbetstillfällen, precis som på herrsidan, över hela världen.