Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, förhörs i dag i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Bild: Mats Andersson/TT
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet, förhörs i dag i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Bild: Mats Andersson/TT

Kindberg: Värre än kidnappning och hot

Värre än kidnappning och hot.
Daniel Kindberg höll inte igen när han berättade för rätten hur det var att bli anhållen och förhörd misstänkt för ekonomisk brottslighet.
– Jag är ingen normalt sett känslig person, sade Kindberg.

Daniel Kindberg och två andra män står åtalade för grov ekonomisk brottslighet vars yttersta syfte, enligt åklagaren, varit att tillföra pengar till Östersunds FK där Kindberg tidigare var ordförande.

Det två medåtalade männen har hörts tidigare i veckan och i dag var det dags för Daniel Kindberg att få säga sitt i Ångermanlands tingsrätt. Han inledde förhandlingsdagen med ett nedskrivet, 45 minuter långt anförande, där han förutom att förneka brott också redogjorde detaljerat för den chockartade upplevelsen det var att bli gripen och förhörd.

"Utsatt för mordförsök"

– Jag är ingen normalt sett känslig person. Jag har umgåtts med de värsta människorna på jordklotet. Från krigsförbrytare till nedknarkade barnsoldater. Jag har blivit kidnappad. Jag har varit utsatt för mordförsök. Jag har lärt mig lukta mig till riktig rädsla, sade Kindberg, som har en bakgrund som yrkesmilitär, och fortsatte:

– Men ingenting kan jämföras med det magsuget och slaget som jag fick när polismannen säger att de varit och väckt mina barn och jag inte var där, sade Kindberg när han beskrev hur uppskakande det var för honom när polisen sökte honom i hemmet och han senare greps.

Invecklat upplägg

Efter den dramatiska inledningen, där Kindberg klädd i grå kostym och rosalila skjorta, fick ge sin syn på de brott han anklagas för tog åklagare Niklas Jeppsson till orda. Han ställde frågor till den tidigare ÖFK-ordföranden om den fakturering som även under tidigare rättegångsdagar nagelfarits och som är själva kärnan i den misstänkta ekonomiska brottsligheten.

Åklagaren har tidigare lagt fram sin tes som är att Daniel Kindberg planerat och genomfört ett invecklat upplägg med falska fakturor för att på ett brottsligt sätt hjälpa den allsvenska fotbollsklubben.

Men under förhören förnekade och bestred Kindberg åklagarens påståenden. Åklagaren har visat ett antal mejl som Kindberg skickat till den medåtalade transportföretagaren.

– Är det inte brottsplanen som kommer till uttryck här? frågade Jeppsson om ett specifikt mejl.

– Jag ser inte det här mejlet som en brottsplan. Jag förstår inte din spekulation. Det finns ingen brottsplan, sade Kindberg under förhöret.

Det som åklagaren uppfattat som märkligt och brottsligt gällande faktureringen mellan transportföretaget, Peab, Fältjägaren, Östersundshem, ÖFK och ÖFK-bolaget Driftaren är enligt Kindberg ett helt normalt arbetssätt inom byggbranschen "över hela världen".

Pressades av åklagaren

Från åklagarsidan är den springande punkten att lyckas bevisa att de skickade fakturorna inte motsvarat utförda arbeten utan enbart varit "luftfakturor" som skrivits för att skaffa fram pengar till ÖFK.

Åklagaren pressade Kindberg om huruvida jobben verkligen utförts.

Är de här jobben (som fakturerats) utförda?

– Alla jobb som jag har givit förutsätter jag är utförda.

Vet du vem som utfört det här arbetet, mer specifikt?

– Det känns som en övermäktig uppgift för mig att ens spekulera i det, svarar Kindberg och menar att det är omöjligt att veta precis vem som jobbat för alla de entreprenörer som han haft att göra med genom åren.

Beatrice Nordensson/TT

Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersunds FK tillika tidigare vd för Östersundshem och Fältjägaren 7, står åtalad för två fall av grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott samt medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.

Totalt tros bedrägerierna ha omfattat åtminstone elva miljoner kronor och de två företag som åsamkats skada, Östersundshem och Fältjägaren 7, kräver ersättning av de tre åtalade på totalt omkring 19 miljoner kronor. Det beloppet innefattar, förutom den reella kapitalförlusten bolagen lidit, även kostnader de haft för utredning av skadan.

Åklagaren har även yrkat på sju års näringsförbud för Daniel Kindberg.