Kinesiska OS-deltagare under sommarspelen i Rio 2018. Till OS i Tokyo i sommar lovar Kinas olympiska kommitté att bistå med vaccindoser till alla utövare. Arkivbild.
Kinesiska OS-deltagare under sommarspelen i Rio 2018. Till OS i Tokyo i sommar lovar Kinas olympiska kommitté att bistå med vaccindoser till alla utövare. Arkivbild. Bild: David Goldman/AP/TT

Kinas löfte: vaccin till världens OS-idrottare

Kina lovar att bistå med vaccindoser till aktiva i både sommarspelen i Tokyo i år och till vinter-OS i Peking 2022.
Och erbjudandet gäller inte bara de egna idrottarna.

Löftet från Kina presenterades av Thomas Bach, ordförande i Internationella olympiska kommittén (IOK), under IOK:s årliga session.

– IOK har fått ett godhjärtat erbjudande från Kinas olympiska kommitté, som arrangerar vinter-OS och Paralympics i Peking 2022, om att bistå med ytterligare vaccindoser till deltagare i både Tokyo 2020 och Peking 2022, sade Bach, enligt Inside The Games.

Exakt hur många doser det handlar om är oklart, och bara sommar-OS om fattar över 10 000 idrottare.

Doserna ska dels kunna nyttjas av aktiva i länder som redan har avtal med kinesiska vaccintillverkare, dels i andra länder och då genom samarbete med internationella partners.

Betalar för fler doser

IOK kommer att stå för kostnaden, och som ett tecken på solidaritet i den globala kampen mot covid-19 lovar man också att hjälpa till ytterligare.

– För varje sådan här dos kommer IOK att betala för ytterligare två doser som ska erbjudas till befolkningen i respektive land, sade Thomas Bach.

Vaccinering är inte ett krav för att få tävla i OS och i Paralympics, men IOK uppmanar alla som kan att vaccinera sig. Flera länder – Litauen, Ungern, Serbien och Israel för att nämna några – har redan börjat vaccinera sina trupper.

Och fler är på gång.

USA satsar till exempel på att ha alla sina idrottare vaccinerade före Tokyo-OS, och kanske så tidigt som i maj.

– Vi är mer optimistiska än någonsin i vår förhoppning att våra idrottare kommer vara vaccinerade och klara långt innan spelen börjar, säger Sarah Hirshland, ordförande i landets olympiska och paralympiska kommitté (USOPC), enligt AFP.

Sveriges mål: april–maj

Hirshland tror att de flesta i den amerikanska truppen tackar ja till vaccinet, men det är inget krav.

– Jag utgår ifrån att det kommer finnas idrottare som väljer att inte ta vaccinet, och vi kommer att respektera det, säger hon.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) räknar också med att truppen kan vara vaccinerad redan i april–maj. Det är beskedet man fått från Folkhälsomyndigheten, enligt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Om det blir förseningar flyttas det fram en månad, är svaret vi fått, sade Reinebo tidigare i februari.

OS i Tokyo invigs den 23 juli och Paralympics startar den 24 augusti.

Lasse Mannheimer/TT

Ola Palmström/TT