Kim gav Sverige revansch

|

Förbundskapten Ingemar Linnéll sover med stor säkerhet gott i kväll. Sveriges, unga och alls inte fullt ordinarie, landslag höll jämna steg med handbollens supermakt Tyskland hela matchen. Sista minuten mer än så.

- Jag ville skjuta men blev upphängd. Det var bara att försöka få den på mål, säger matchvinnaren Kim Andersson.

Med 47 sekunder kvar att spela slungade Andersson in 32-31. En riktig bedrift då domaren lyft armen och Sverige spelade i numerärt underläge. Kiels högernia var lagets bäste spelare rakt igenom hela matchen.

En uppspelt tysk förbundskapten i Heiner Brand, viftade med time-out-kortet med 17 sekunder kvar av matchen. Sverige var två man mindre på plan och motståndarna hade bollen. Publiken i Sannarpshallen, Halmstad, hade för länge sedan glömt att det bara var en träningsmatch. Tyskarna försökte komma i läge men svenskarna genom Kim Andersson, Johan Pettersson, Henrik Lundström och Niklas Grundsten lyckas freda målet tiden ut.

Andersson var nöjd med sin och lagets insats men vill inte dra för stora växlar av segern. Något favoritskap inför EM i Norge i januari vill han inte lägga på lagets axlar.

- Det är stor skillnad på träningsmatch och mästerskap, säger Andersson

Första halvlek kretsade mycket kring just Kim Anderssons distansskytte. Tyskarna, anförda av Jens Tiedtke och Torsten Jansen, hade mer variation i anfallsspelet och ryckte till 10-13. Bra målvaktsspel av Dan Beutler gav Sverige en möjlighet att knappa in och Ystads Oscar Carlén drog ner stort jubel när han satte halvtidsresultatet 15-16.

I mitten av den andra halvleken var avbytarbänken betydligt mer rutinerad än spelarna på plan. Förutom Carlén så blev Lugis 18-åriga Kim Du Rietz Ekdahl inbytt. Debutanten tackade genom två snabba mål. Inhoppet lovade gott för framtiden men en medverkan redan till EM verkar väl tufft.

- Klart jag är nöjd att göra tre mål i landslaget. Det är alltid något att ta med sig, säger en glad debutant.

Förbundskapten Linnéll strålade som en sol efter matchen och han var inte sen att lyfta fram den unge talangen.

- Han är modig, seriös och har gjort bra träningar. Som ni ser så var det inte sista landskampen för hans del, säger Linnéll.

Linnéll har en handfull platser där det fortfarande är ovisst. I gårdagens match saknades, förutom Marcus Ahlm och skadade Pelle Linder, alla proffs från Spanien. Flera spelare stärkte dock sina aktier i går. Mittnian Sebastian Seifert (KIF Kolding), Jan Lennartsson (AaB Håndbold) och Mattias Gustavsson (FCK Håndbold) fick mycket speltid och gjorde det bra.

EM-truppen ska presenteras den 17 december.