Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kim Andersson hoppas på spel

Sverige möter Frankrike i en uppgörelse om gruppsegern i handbolls-VM i Qatar. Och kanske, kanske blir det med Kim Andersson på planen. För att täcka upp har landslaget nu kallat in Mattias Zachrisson till truppen.

Det var när ungefär en kvarts speltid återstod mot Egypten på torsdagskvällen som Kim Andersson tvingades att kliva av.

Den svenska världsstjärnan kunde inte längre kontrollera sin axel, vänsterarmen domnade bort. En känsla han kände igen alltför väl. Senast han kände den tvingades han till operation och 16 månader borta från handbollsplanen.

Men när han mötte den svenska presskåren dagen efter gjorde han det ändå med ett leende.

-Det känns ändå inte omöjligt det här. "It ain't over until the fat lady sings", som de säger. Ibland måste man lita på de där ordspråken., säger han.

I stället för att hänga på resten av laget ut på golfbanan för att heja fram Henrik Stenson, som är i Doha för en tävling på Europatouren, ägnade Kim Andersson fredagen åt att styrketräna och rehabilitera axeln tillsammans med landslagets ena sjukgymnast, Jesper Lindgren.

Slag på fel ställe

De nya problemen med axeln härrör från genrepet mot Danmark. Då fick Kim Andersson ett slag på biceps i vänsterarmen, och den irritationen som uppstod har gjort att övriga muskler blivit överansträngda. Målet är att högernian ska bli spelklar redan till matchen mot Frankrike på lördagskvällen.

-Utan att lova någonting så är det det jag siktar på, säger Kim Andersson.

För att täcka upp för Andersson om han inte blir spelklar har landslagsledningen nu dock kallat in Füchse Berlins Mattias Zachrisson, som satte sig på ett plan till Qatar på fredagen. Han skrivs in direkt i den svenska truppen, samtidigt som VM-debutanten Anton Halén skrivs ut för att lämna plats.

-Vi ser honom som ett alternativ på högersex och på högernio. Om Kim inte skulle hålla, så vill vi säkra upp med en lite annorlunda niometersspelare, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Mattias Zachrisson tackade inledningsvis nej till VM eftersom han och hans sambo väntade sitt första barn, som föddes tidigare i veckan.

En gruppfinal

Matchen mot Frankrike är en ren gruppfinal. Segraren blir etta och ställs då i slutspelet mot det lag som slutar fyra i grupp D. Det innebär en åttondelsfinal mot antingen Ryssland eller Argentina, i stället för mot Danmark eller Polen som är scenariot vid förlust och en andraplats.

-Det känns som om det är ganska stor skillnad på lagen på så sätt att de spelar olika, men kvalitén känns som att alla de lagen har spelat både bar och dåliga matcher. Det är svårt att säga vilka som passar oss bäst, säger Lukas Karlsson. -Däremot hade det varit riktigt skönt att göra en riktigt bra sista match och ha med sig det in i en åttondelsfinal.