Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Dahlkvists Kif Örebro spelar i elitettan nästa år.

Kif Örebro åker ur allsvenskan

För två år sedan spelade Kif Örebro i Champions League. Efter 0–3 mot Djurgården står det klart att det forna topplaget åker ur allsvenskan.

Kif Örebro blev att räkna med i svensk fotboll när Pia Sundhage tog över som tränare och lockade flera väletablerade amerikanskor till laget 2005, bland andra Kristine Lilly som tillhörde USA:s landslag i 23 år.

Därefter har Kif Örebro allt som oftast skuggat topplagen, med andraplatsen 2014 som topp.

Hösten därpå spelade laget i Champions League men föll på bortamålsregeln mot Paris Saint-Germain – 1–1 på hemmaplan följdes av 0–0 i den franska huvudstaden, bara fem dagar efter terrordåden i november 2015.

Nästa år är det elitettan som gäller, efter 15 allsvenska säsonger.

"Väldigt tråkigt"

Trots att truppen innehåller landslagsmeriterade spelare som målvakten Carola Söberg, Jenny Hjohlman, Julia Spetsmark och Lisa Dahlkvist kommer Kif Örebro att sluta sist i tabellen. Det står klart med två omgångar kvar.

- Det känns väldigt tråkigt att Örebro inte ska ha ett damallsvenskt lag. Det blir väldigt tungt att gå ned på träningen nu, säger Dahlkvist till Nerikes Allehanda.

Mittfältaren vill tillbaka till landslaget – hon tappade sin plats i Blågult när Peter Gerhardsson tog över som förbundskapten efter Pia Sundhage – och kommer sannolikt inte att följa med laget ned i elitettan.

- Jag tror inte att jag kommer att kunna hålla en tillräckligt hög nivå i elitettan men jag har inte hunnit tänka på det än, säger hon.

"En möjlighet"

Kif Örebro var tvingat att vinna hemma mot Djurgården för att behålla hoppet om fortsatt allsvenskt spel men föll med 0–3.

Mia Jalkerud gjorde 1–0 för gästerna redan efter tre och en halv minut och spädde på ledningen med sitt andra mål i början av andra halvlek. Örebro, som bara har gjort 19 mål på 20 matcher, kom inte närmare än Emma Janssons ribbträff strax efter 0–2-målet.

I stället gjorde Michelle Wörner 3–0 för Djurgården.

- Det var inte så här det skulle bli. Det är otroligt tungt. Jag tycker fortfarande att vi har en bra trupp spelare för spelare men har inte fått det att kugga i. Vi hamnade i en negativ trend med ett tufft schema under våren och har inte kommit ur den, säger Kif Örebros klubbchef Anders Nilsson till NA.

Ambitionen är att studsa tillbaka till allsvenskan direkt.

- Elitettan är en tuff serie men det är också en möjlighet för oss att ta ny sats, säger Nilsson.