Tre Kronors forwardsstjärna Linus Omark spelar i KHL-laget Salavat Ufa. Arkivbild.
Tre Kronors forwardsstjärna Linus Omark spelar i KHL-laget Salavat Ufa. Arkivbild.

KHL hotar att stoppa spelare från OS

Först drog sig NHL ur OS. Nu hotar även den ryska ishockeyligan KHL att stoppa sina spelare från mästerskapet i Pyeongchang.

ANNONS
|

Utspelet kommer från KHL:s president Dmitrij Tjernyshenko som ett svar på de nya dopningsanklagelserna mot ryska idrottare.

I ett uttalande säger Tjernyshenko att Internationella olympiska kommittén (IOK) "förstör den nuvarande världsordningen inom idrotten" genom att driva misstänkta dopningsfall mot ryska idrottare som tävlade i OS i Sotji 2014.

Tjernyshenko hävdar att IOK stänger av ryska idrottare utan bevis och säger att "KHL är redo att svara".

Tjernyshenko var tidigare ordförande för organisationskommittén för OS i Sojti. Ryssland misstänks där ha manipulerat dopningsprov och fusket tros ha varit känt i den ryska regeringen. Men Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet haft ett statsstött dopningssystem.

ANNONS

Fler avstängningar

I onsdags blev den ryska skidåkaren Alexander Legkov av med sitt OS-guld på femmilen och stängdes av på livstid från OS tillsammans med landsmannen Jevgenij Belov. IOK har sagt att fler avstängningar är att vänta.

René Fasel, ordförande för Internationella ishockeyförbundet IIHF, har nyligen vädjat till KHL att tänka om när det gäller att porta spelare, rapporterar Sport Express enligt Expressen.

- Om en sådan plan finns, måste de tänka om. För det handlar om idrottarnas bästa. Det finns inte bara ryska spelare i KHL. Jag hoppas att det inte händer. Och det vore inte bra av ligan att stoppa spelare från OS. Det vore fel och skulle skicka fel budskap. Man måste tänka på sporten, säger Fasel till den ryska tidningen.

Tio svenskar

KHL är den bästa ligan i Europa och har blivit än mer attraktiv sedan NHL inte kom överens med IOK om ett nytt OS-avtal. Ryssland, Kanada, Sverige, Finland och USA väntas alla ta ut OS-trupper med bärande spelare från KHL.

I Tre Kronors trupp till Karjalaturneringen nästa vecka finns tio spelare från den ryska ligan, bland dem Staffan Kronwall, Patrik Hersley och Linus Omark.

ANNONS

Herrarnas OS-turnering startar den 14 februari.

TT

Fakta: Ryska dopningsskandalen

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén låter varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1 000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade. Förhören är planerade att pågå åtminstone under hela nästkommande månad.

1 november stänger IOK av skidåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov på livstid från OS. Legkov fråntas sitt OS-guld på femmilen och det ryska herrstafettlaget blir av med OS-silvret.

ANNONS