Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Khamzat Chimaev drabbades av corona – hintar om att karriären är över

Khamzat Chimaev, 26, har kämpat för att komma tillbaka efter covid-19.
Nu har den svenske MMA-stjärnan skrivit ett kryptiskt inlägg på Instagram där han hintar om att karriären är över.
”Jag tror jag är klar”, skriver han.

Khamzat Chimaev skulle egentligen gått en match mot britten Leon Edwards i december, men fajten sköts upp och skulle i stället bli av i januari efter att Edwards drabbats av covid-19.

Men även den matchen blev uppskjuten, denna gången var det svenske MMA-fajtern som hade blivit smittad.

Chimaev har sedan dess kämpat för att återhämta sig och i februari kom beskedet att fajten, som den här gången var schemalagd 13 mars, med Edwards skjuts upp en tredje gång.

UFC-basen Dana White berättade då att svensken har problem med lungorna och måste medicineras.

– Jag är så besviken. Det här var en av mina favoritmatcher i år, sa han då.

LÄS MER: Svensk UFC-stjärna stoppas av corona

Chimaev verkar lägga av: ”Tror jag är klar”

Sedan en tid har en nu fajt varit planerad att arrangeras i juni, men nu verkar det som att svensken ger upp planerna att komma tillbaka helt och hållet.

Instagram har Khamzat Chimaev lagt upp ett kryptiskt inlägg där han, till synes, meddelar att karriären är över.

”Jag vill säga tack till er alla för att ni stöttat mig på den här resan. Jag tror jag är klar nu. Ja, jag vet att jag inte tog bältet men det är inte den viktigaste segern du kan ta i livet. Det kanske gör er upprörda men mitt hjärta och min kropp säger allt”, skriver han.

Den 26-årige svensken slog igenom i fjol, och blev snabbt en stjärna i MMA-världen efter att ha blivit den förste att vinna sina tre matcher i UFC under en så kort tid som 66 dagar.

UFC-basen Dana White menar däremot på att Chimaev inte alls ska lägga av. Utan att han bara skrivit inlägget i affekt efter en träning i Las Vegas – där han också behandlas för sina problem efter covid-19.

– Det är inte meningen att han ens ska träna men killen är en vilde. Han vill slåss varje jävla helg och nu får han inte ens träna så han blev emotionell och postade det där. Men han ska inte sluta, säger Dana White till MMA Junkie.

Experten: ”Kan ta otroligt lång tid”

Flera idrottare har haft svårt att komma tillbaka efter att man drabbats av covid-19. Bland annat har Göteborgs-Posten tidigare skrivit om Frölundaforwarden Joel Mustonen som efter tio månader kämpar för att komma tillbaka till isen.

Petter Brodin, docent i immunologi vid Karolinska institutet och rådgivare åt Sveriges Olympiska Kommitté, berättade då att kollegor till honom som jobbar med vuxna patienter som har långtidssymptom vittnar om att de allra flesta blir bättre med tiden.

Men att det är svårt att ge någon tidsram för hur länge besvären kan hänga i.

– Som jag förstår det så blir de allra flesta symptomen bättre, men det kan ta otroligt lång tid. Vi har hittills haft den här pandemin i ett år ungefär och de finns de som inte blivit bra på den tiden, men ändå visar tecken på förbättring över tid. Men för dem känns det som en evighetskamp. Men det blir sakta bättre för de allra flesta, men det är en klen tröst för en hockeyspelare som missar en hel säsong, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.