Norrköpings Christoffer Nyman jublar tillsammans med Sead Haksabanovic efter segermålet mot Hammarby på Tele 2 arena.
Norrköpings Christoffer Nyman jublar tillsammans med Sead Haksabanovic efter segermålet mot Hammarby på Tele 2 arena. Bild: Anders Wiklund/TT

Målkungen Nyman sänkte Hammarby

Missar lades till missar en misslyckad säsong. I stället för Hammarby är det IFK Norrköping som jagar medalj och Europaspel in i det sista. Blivande (?) skyttekungen Christoffer Nymans mål var matchens enda på Tele 2 arena.
– Kanske inte tre helt välförtjänta poäng om vi ska vara uppriktiga, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

ANNONS

Det finns förluster och förluster. Den här var riktigt tung. Spelmässigt, inte minst med tanke på motståndet, gjorde Hammarby en av höstens bättre matcher.

– I dag ville bollen inte in. Jävligt surt, men vi gör en bra match, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Några minuter före avsparken i säsongens sista hemmamatch påpekade Billborn i en intervju med Dplay att han ville se bättre skärpa i avslutningarna.

Minuten in i matchen:

Alexander Kacaniclic bröt ett uppspel från Lars Krogh Gerson, bollen nådde Gustav Ludwigson som plötsligt befann sig fri, men han träffade utrusande Isak Pettersson.

Från sidlinjen vrålade Billborn ut sin besvikelse.

ANNONS

Sekunder senare fick tonåringen Aimar Sher rejäl träff på returen från Pettersson men Eric Smith kom i vägen.

Var bollen inne?

Två jättechanser som kunde gett Hammarby en drömstart – och matchen en helt annan utgång. Men det ville sig inte då och det ville sig inte senare. Richard Magyar var ett större skonummer ifrån att stöta in Abbe Khalilis frispark, Kacaniclic tog sig för pannan och undrade hur han kunde skjuta över från några meters håll.

Och var inte Paulinhos boll innanför mållinjen när Norrköpings mittback Henrik Castegren rensade undan? Det är mycket prat om att införa VAR i svensk elitfotboll. I det här fallet hade inte målteknologi skadat.

– Det är så svårt att säga där och då om bollen var inne. Det enda jag kan säga är att jag står innanför linjen. Är det svårt för mig att avgöra är det svårt för domarna också. Om de inte är säkra ska de inte blåsa.

– Men om jag ska gissa tror jag att bollen är inne, säger Castegren.

Hammarbys tempostarka inledning och klara övertag var måhända värd ett målmässigt övertag, men för det konstnärliga utförandet ges inga poäng.

Nyman mot skytteligaseger

I stället tog Christoffer Nyman, några minuter före pausen, ett fastare grepp om titeln som årets allsvenske skyttekung.

ANNONS

Sead Haksabanovic drev upp, Nyman tog en smart löpning i sidled mellan Hammarbys mittbackar, stack sedan tvärt i djupled. Då kom passningen i steget från Haksabanovic.

Nyman lättade elegant in sitt 17:e mål.

Hammarby trummade på för en kvittering, Gustaf Ludwigson hade flera möjligheter, Aimar Sher den bästa, men det har inte varit Hammarbys år och det var inte Hammarbys kväll.

– Man är förbannad och besviken. Det är svårt att vara kritisk för vi gör en så bra prestation, säger Stefan Billborn vars lag som bäst kan komma sexa i serien, men då krävs troligen seger mot Örebro på söndag.

Förnekar kontakt

IFK Norrköping avslutar säsongen mot redan nedflyttningsklara Helsingborg på Östgötaporten. Norrköping behöver vinna för att kunna gå förbi Häcken och ta tredjeplatsen. Seger ger garanterat plats fyra och en bronsmedalj, men viktigare än så: vinner något av lag 1-3 i allsvenskan cupen i vår får Norrköping som fyra en kvalplats till Europa Conference League.

– Vi ska göra allt vi kan för att ta tre poäng i sista matchen och sedan får vi se var vi landar i tabellen, säger Jens Gustafsson.

Norrköpings manager, som har ett år kvar på kontraktet, uppges ha haft kontakt med danska Ålborg, något han inte vill kommentera.

ANNONS

– Jag är alldeles förträffligt nöjd med att vara i Norrköping, säger han.

Henrik Skiöld/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS