Katarina Johnson-Thompson.
Katarina Johnson-Thompson. Bild: Alastair Grant

Katarina Johnson-Thompson blev utsatt för rasism som barn

Katarina Johnson-Thompson har totalt fyra guldmedaljer från mästerskap i mångkamp. Nu berättar hon om rasismen hon utsattes för som barn.
– Första gången jag blev kallad N-ordet var jag nio år gammal, säger hon till Vogue.

ANNONS
|

Katarina Johnson-Thompson är en framgångsrik brittisk mångkampare.

Hon har totalt vunnit fyra guldmedaljer på mästerskap.

Det senaste under VM i Doha 2019.

Nu berättar hon om sina upplevelser från att växa upp i Liverpool.

– När jag växte upp visste jag att jag inte var vit, men jag var ändå förvirrad över min rastillhörighet. Jag frågade min mamma: ”vad är jag? Vilken box hör jag hemma i?”, säger Johnson-Thompson till Vogue.

Det var hennes klasskamrater som bestämde åt henne.

– Första gången jag blev kallad N-ordet var jag nio år gammal. Det var en kille i klassen som valde ut mig, som visste att det var hans sätt att såra mig utan att ens förstå varför, säger Johnson-Thompson.

ANNONS

I sin roll som framgångsrik idrottare tar nu Johnson-Thompson ställning för BLM (black lives matter).

– Föreställ dig att varje gång som din bror ger sig ut på en löprunda, eller din pappa går till affären, så oroar du dig för att de kanske aldrig ska komma tillbaka. För BAME-gemenskapen (svarta, asiatiska och etniska minoriteter) är denna ångest allt för vanlig. Breonna Taylor, Ahmaud Arbery, Elijah McClain. Vi har alla sett namnen av de som orättvist mist sina liv, säger hon till Vogue.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS