Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
GP:s hockeykrönikör Johan Rylander tror att den ekonomiska hockeykartan kommer ritas om i och med coronaviruset. Bild: Bildbyrån

Johan Rylander: Kartan ritas om i sommar – med billigare trupper

All svensk hockey är, ursäkta vitsen, lagd på is. Men hur ser framtiden ut? Vågar ekonomiskt blödande elitlag verkligen satsa på dyra trupper i sommar?
Jag tvivlar. Jag tror vi får en ny verklighet. På ont – men mestadels gott.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det fanns till slut inget val för svensk hockey. Hälsan går först. Och naturligtvis gick det inte att spela ett SM-slutspel eller SHL-kval med spelare som när som helst riskerade att insjukna och därefter sättas i karantän.

Det är såinåthelvete tråkigt – och för oss som lever för sport, eller av sport, så är vardagen plötsligt lika tom och innehållslös som om ditt livs kärlek lämnat dig.

Det blir ensamt, nästan meningslöst.

Och vad som händer i höst … ja, det har vi inte en aning om.

Experter säger nu att viruset kan klinga av i sommar, men ta om i höst. Och det är långt ifrån alla som är lika ekonomiskt rustade som Frölunda HC vid ett sånt scenario.

”Nu fattar äntligen folk varför jag tjatat om att vi måste ha 60 miljoner i kassan”, säger Mats Grauers, ordförande i Frölunda.

Men hur ska föreningen tänka nu?

Ska sportchef Fredrik Sjöström lassa pengar på stjärnbackar som Chay Genoway och Oliver Lauridsen – inför en eventuell seriestart i höst? Eller ska klubben luta sig tillbaka – och låta talangfulla juniorer som Axel Kumlin och Theo Nordlund få chansen att spela sig till ett billigt rookiekontrakt?

Tiden kommer förstås att visa oss rätt väg, men det känns onekligen osäkert. Och jag tror att många lag faktiskt är tvungna att tänka om rent ekonomiskt. Det kan inte hålla att köpa in spelartrupper för 45 miljoner kronor när du inte vet när publiken eller ens hockeyn får komma tillbaka.

Det kan vara den bästa effekten med det förbannade viruset.

JAG TYCKER OERHÖRT synd om både Björklöven och Modo – som var helt outstanding i hockeyallsvenskan. Bägge lagen har satsat stort på att ta sig tillbaka till SHL och hade mycket väl kunnat slå ut både Leksand och Oskarshamn.

Här hade SHL och Svenska Ishockeyförbundet kunnat välja att antingen plocka bort de två sistaplacerade lagen i SHL – eller utökat serien med två lag nästa säsong.

I stället blir det inget alls, bara ett trist jaha.

Och exempelvis Modo Hockey åderlåts på stjärnor som poängkungarna Jonathan Johnson (har krävt för mycket betalt i Örnsköldsvik) och Adam Tambellini (på väg till Rögle i SHL) samt JVM-backen Mattias Norlinder – som ska ha bestämt sig för att utvecklas till NHL-spelare i Frölunda HC.

TILL SIST: Jag kan fortfarande inte låta bli att tänka på att Frölundas bäste importspelare genom tiderna fick avsluta sin karriär i klubben inför endast 44 åskådare.

Det är långt ifrån värdigt.

Kan det här slutet få Ryan Lasch att ändra sig – eller är det pengastinna kontraktet med HC Davos i NLA redan påskrivet?

Plus

CHL. Vem kunde ana att sjundeplacerade Frölunda HC skulle vara enda svenska elitlag i hockey med en titel den här säsongen?

Minus

Slopat slutspel och kval. Det är, bortsett från hälsoaspekten, toktrist.