Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karlssons VM-tester bakom målsuccén

Under VM i fjol vann han inte bara guld – utan hittade också en gyllene nyckel till sitt offensiva spel. I dag är William Karlsson, 25, en av världens vassaste målskyttar. Nu är det han som ska kliva fram om skrällaget Vegas ska kunna vända finalserien i Stanley Cup mot Washington.

Karlsson är fortfarande positiv och ser chansen till att komma tillbaka i finalserien, trots underläge med 1–3 i matcher mot ett Washington som kan avgöra i Las Vegas natten till fredagen svensk tid.

Efter senaste finalförlusten sade Vegasforwarden till TT:

- Om historia ska skrivas så är det väl nu.

Hans egen historia är minst lika spektakulär som nykomlingen Vegas.

Förra säsongen gjorde han, i en undanskymd roll i Columbus, sex mål på 81 matcher.

Karlsson – eller ”Wild Bill" som han kallas – kände att han hade större potential i sig. Under VM i Köln i maj förra året, där han spelade i tredjekedjan i Tre Kronors guldlag, började han testa andra klubbor.

- Det var där han började mixtra litegrann och tog med sig klubbor hem över sommaren, berättar Tre Kronors assisterande förbundskapten Johan Garpenlöv.

Rask förbättring

Karlsson fastnade för Carolinaforwarden Victor Rasks klubba och gjorde lite ändringar.

- Han har fixat med klubban under säsongen också, hittat en ny längd och ny vinkel som han hanterar bättre. Både vad det gäller hur han kontrollerar pucken och med skotten, berättar Garpenlöv.

Den assisterande förbundskaptenen är full av beundran över William Karlssons utveckling.

”Wild Bill” har varit helt vild när det kommer till målskytte. Det blev 43 fullträffar i grundserien – trea i hela NHL – och ytterligare sju under slutspelet så här långt.

På 101 matcher den här säsongen, grundserie och slutspel, har han gjort sanslösa 50 mål.

- Hans resa den här säsongen går inte att beskriva med ord. Jag tror ingen hade gissat på det han har gjort. Hans säsong är helt otrolig. Sedan är det en skicklig hockeyspelare i grunden som fått möjligheten att komma till ett lag där han har en framskjuten roll, säger Garpenlöv.

"Tänker skott"

Den assisterande förbundskaptenen var själv en bra målskytt och gjorde 23 mål för Florida under säsongen 1995-96 då laget gick till Stanley Cup-final, men föll mot Colorado med Peter Forsberg.

Garpenlöv har en ”målskytteskola” på sociala medier där han lägger ut klipp och förklaringar på olika mål. Inte sällan den här säsongen med William Karlsson.

TT: Vad är det som utmärker Karlsson som målskytt?

- Nummer ett är att han tänker skott före pass. Han får i väg pucken mycket fortare från bladet och han har större kontroll på pucken. Han sätter sig i situationer där puckarna hamnar, förstår var returerna ska komma.

- Sedan skjuter han från lägen som man normalt inte gör, exempelvis från förlängd mållinje och så vidare. Det är ofta överraskande skott och har man den känslan och självförtroendet så letar sig puckarna på något konstigt sätt in, säger Garpenlöv.

Han säger att han startade målskytteskolan för att svenska spelare och tränare i allmänhet tänker passning före skott. Garpenlövs fokus tar inte bara plats i sociala medier, utan också i förbundets utbildningsmaterial.

TT: Märker du av någon förändring?

- Allt tar ju tid, men jag märker att folk börjar prata om det, tränare börjar träna på det och säger rätt saker. Från förbundets sida försöker vi trycka in det i utbildningarna, inte bara hur man gör mål utan också hur vi blir bättre i det offensiva spelet.

Det bästa blågula exemplet som finns i dag är William Karlsson.

Men efter tre mållösa finaler i rad behöver han plocka fram sin målmagi igen. Annars är Stanley Cup-finalen snart över.