Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför starten av Ski Tour 2020. Bild: Anders Wiklund/TT
Frida Karlsson på fredagens presskonferens inför starten av Ski Tour 2020. Bild: Anders Wiklund/TT

Karlsson: "Tråkigt att inte få köra"

Ski Tour 2020 startar i helgen och innehåller något så ovanligt som ett jämställt distanslopp.
Frida Karlsson är eld och lågor över konceptet – och lika besviken över att hon stoppas från den nästan fyra mil långa etappen.
– Den hade jag sett fram emot så det är tråkigt att man inte får köra den, säger hon.

Diskussionen om längddamerna ska köra lika långa sträckor som herrarna har bubblat länge. Förslag har lyfts, som att norska Holmenkollen ska arrangera en femmil också för damer, men det är fortfarande tunnsått med faktiska försök.

På torsdag kommer ett, när Ski Tour 2020:s fjärde etapp går mellan svenska Storlien och norska Meråker. Samma 38-kilometerssträcka körs av både damer och herrar.

– Det är fantastiskt roligt. Att få köra lika långt som herrarna och att få köra 38 kilometer, det hade varit riktigt kul att köra. Jag tror att de kommer att få det kul, säger Frida Karlsson.

Vill helst köra

Mot sin vilja tvingas hon följa loppet från sidan. Karlsson gjorde comeback förra helgen efter lång frånvaro på grund av hälsoskäl, men landslagsledningen tycker inte att hon är redo för en hel tour.

– Det är klart att jag vill köra hela touren, när jag väl har kommit i gång så vill jag vara tillbaka helt och tävla så mycket som möjligt. Men det är kanske bra att det finns folk runtomkring en som tänker steget längre, säger Karlsson.

När det gäller frågan om damernas distanser är åkarna splittrade, säger Niklas Jonsson, tidigare landslagsåkare och numera Sveriges representant i Internationella skidförbundets längdkommitté. En del vill ha längre etapper, medan andra snarare vill återinföra distansen 5 kilometer, som togs bort från damernas program för ett par säsonger sedan, säger han.

– Åsikterna är väldigt delade. När man tog bort "femman" så var det många som tyckte att vi borde ha kvar den, så det är inte så att alla tycker exakt likadant, säger Niklas Jonsson.

Landslaget delat

Att åsikterna går isär märks också i det svenska laget. Herråkare som Calle Halfvarsson och Jens Burman har sagt att det är konstigt att damerna kör kortare distanser, samtidigt som Sveriges just nu bästa distansåkare på damsidan, Ebba Andersson, är mer konservativ. Hon drömmer inte om en femmil.

– Jag tycker att det känns jättekul att få köra ett sådant lopp i världscupen, för det är något nytt för mig. Men jag är fortfarande av samma åsikt.Om man har en tremil eller som nu 38 kilometer så är det tillräckligt långt, säger Andersson.

Niklas Jonsson lyfter också, lite motvilligt ska sägas, en alternativ infallsvinkel till ämnet. Varför, frågar han sig, diskuterar man alltid om damerna ska köra längre sträckor?

– Jag vill betona att jag inte vill korta herrdistanserna. Men det är intressant att det alltid pratas om att damernas distanser ska förlängas, när man också skulle kunna korta herrarnas. Det är inte alla länder som jobbar lika jämställt som vi gör i Norden, och om vi gör damernas tävlingar väldigt mycket längre så kanske vissa länder inte sänder några damer alls, säger Jonsson.

Lasse Mannheimer/TT

Ski Tour 2020 avgörs över sex tävlingsdagar på fem olika platser. Touren inleds i Sverige med tävlingar i Östersund och Åre, varpå den gränsöverskridande etappen mellan Storlien och Meråker följer innan det hela avslutas i norska Trondheim.

Vinnaren av touren får 300 världscuppoäng.

Så här ser programmet ut:

15 februari, Östersund, etapp 1 och 2:

13.30: 10 km fristil, damer, individuell start.

16.00: 15 km fristil, herrar, individuell start.

16 februari, Östersund:

14.00: 15 km klassisk stil, jaktstart, herrar.

16.00: 10 km klassisk stil, jaktstart, damer.

18 februari, Åre, etapp 3.

13.45: sprint (f), kval, damer och herrar.

16.15: sprint (f), finalpass, damer och herrar

20 februari, Storlien–Meråker, etapp 4:

10.45: 38 km (f), damer, masstart.

13.30: 38 km (f), herrar, masstart.

22 februari, Trondheim, etapp 5 och 6:

10.30: sprint (k), kval, damer och herrar.

13.00: sprint (k), finalpass, damer och herrar

23 februari, Trondheim:

11.15: 15 km (k), jaktstart, damer (först i mål vinner touren).

13.20: 30 km (k), jaktstart, herrar (först i mål vinner touren).