Karlsson segrare i Holmenkolmen efter makalös upphämtning

Therese Johaug såg ut att gå en säker seger till mötes under tremilen i Holmenkollen. Men då stod Frida Karlsson för en makalös upphämtning, knäckte norskan och tog sin första seger i världscupsammanhang.

ANNONS
|

I fjol vann Therese Johaug Holmenkollens tremil i överlägsen stil, en minut och 46 sekunder före ryskan Natalia Neprjajeva. I år blev historien helt annorlunda. Den norska skidstjärnan och säsongens dominant fick se sig besegrad av det svenska stjärnskottet Frida Karlsson.

20-åriga Karlsson spurtade ner 31-åriga Johaug på upploppet och vann med 1,2 sekunder. Trean Ebba Andersson, som säkrade en svensk pallplats utanför Oslo, var ytterligare knappt 20 sekunder bakom.

"Lyckades"

– Gud, vilken härlig känsla. Jag trodde inte det här, men jag kände att kroppen var pigg. Det sprudlar, säger Frida Karlsson till SVT.

– På slutet kände jag bara att nu ska jag gå hela vägen, och det lyckades.

ANNONS

Johaug gjorde ett tidigt ryck i loppet över 31 kilometer och såg ut att ha avgjort redan efter några kilometer. Svenskorna var långt efter vid 18,6 kilometer och valde då, till skillnad från Johaug och de andra toppåkarna, att byta skidor i det klassiska loppet.

Det fick en helt avgörande betydelse. Efter skidbytet gick Ebba Andersson, Frida Karlsson och Charlotte Kalla ut på 18:e, 19:e och 20:e plats – över en minut efter Johaug – men skulle sedan tillsammans jobba sig närmare norskan under slutet av loppet.

Pratade med Andersson

– Ett bra koncept med att byta skidor och ha nya fräscha under fötterna, jag märkte det mot Therese, säger Karlsson.

Kalla blev till slut fyra, drygt 40 sekunder bakom Karlsson som tog sin första seger i världscupen.

– Vi pratade mycket under loppet jag och Ebba. "Jamen gå upp och kör du, sedan kör jag". Vi hjälptes verkligen åt, det är en lagseger det här, säger Frida Karlsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS