Frida Karlsson vann lördagens 10 kilometer fristil i Lillehammer, tre tiondelar före norskan Therese Johaug (i bakgrunden).
Frida Karlsson vann lördagens 10 kilometer fristil i Lillehammer, tre tiondelar före norskan Therese Johaug (i bakgrunden). Bild: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Karlsson knäckte Johaug i jätterysare

Frida Karlsson knäckte Therese Johaug igen. För andra helgen i rad slog 22-åringen den norska giganten i ett 10-kilometerslopp i världscupen. Segermarginalen: tre tiondelar.
– Det är ändå något extra att känna att jag inte längre bara slåss om pallplatser, jag slåss om segern, säger Karlsson till Viaplay.

ANNONS
|

Inför förra helgens premiär hade Frida Karlsson en individuell världscupseger i karriären. Nu har hon tre.

Och lördagens 10-kilometerslopp i fristil blev en riktig rackarrysare. Inte vid en enda mellantid skiljde det mer än två sekunder mellan Sveriges Frida Karlsson och Norges Therese Johaug.

Efter 6,1 kilometer ledder Karlsson med en tiondel, drygt en kilometer senare ledde Johaug med sex tiondelar och med 1,7 kilometer kvar var det åter svensk ledning, med 1,1 sekunder.

Minimal segermarginal

Men vid den sista mellantiden, med 200 meter kvar, var norskan fyra tiondelar före och såg ut att ha ett litet grepp om segern.

Det hade hon inte.

ANNONS

Trots att Johaug hade Karlssons tid att gå på hann hon inte fram. Hon var för sent ute med tre tiondelar av en sekunds marginal.

– Jag är superglad och supernöjd med dagens lopp, säger Karlsson till Viaplay.

– Jag tänkte att jag skulle öppna ganska lugnt, men det blev ganska hårt ändå. Det var tre tuffa varv där man fick ligga på hela tiden. Jag fick höra att det var jämnt, så jag fick bara plocka ut allt jag hade i kroppen i dag.

Karlsson har därmed fått en närapå perfekt start på världscupsäsongen och visat att hon tänker ge Johaug – som varit nästintill oslagbar de senaste åren – en match. Under premiärhelgen i finländska Ruka tog sig Karlsson till final i sprint, vann sedan 10 kilometer klassiskt och blev slutligen tvåa i jaktstarten bakom Johaug.

Efter lördagens seger återtar Frida Karlsson också ledningen i den totala världscupen från Maja Dahlqvist, som vunnit säsongens två inledande sprintar.

– Det är ändå något extra att känna att jag inte längre bara slåss om pallplatser, jag slåss om segern. Det är det man vill, säger Karlsson.

Andersson utanför pallen

Karlsson och Johaug stod i en klass för sig på lördagen, och närmaste åkare, trean Rosie Brennan från USA, var 11,3 sekunder bakom Karlsson i mål.

ANNONS

Ebba Andersson får samtidigt fortsätta att vänta på säsongens första pallplats. Andersson blev sjua, 33 sekunder från segern och drygt 20 sekunder från tredjeplatsen.

Moa Olsson blev 16:e, Emma Ribom 25:a, Louise Lindström 37:a och Charlotte Kalla 39:a,

Världscuphelgen i Lillehammer avslutas på söndagen med stafetter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS