Kaptenen redo för gyllene känsloutbrott

ANNONS
|

Brynäskaptenen gör inget för att skjuta undan verkligheten.

Den som säger att hans lag leder med 3–2 i matcher och står inför ett storslaget guldfirande vid seger över HV71 i den sjätte SM-finalen hemma i Gavlerinken.

Annars brukar mantrat i idrottsvärlden inför det som kan bli avgörande situationer ofta vara "att det är som en vanlig match".

- Absolut inte. Vi har skapat oss ett riktigt bra läge för att vinna SM-guld. Att försöka skjuta bort tankarna har vi inte snackat om, vi vet vad som gäller och vad som står på spel, vi har förtjänat det här.

ANNONS

- Sedan är det självklart att många pratar om vad som händer efteråt, att vi kommer att vinna, men det enda vi fokuserar på nu är match. Det kommer att bli tajt, det har alla matcher mot HV varit, säger han.

Känslofylld utskällning

Att Brynäs, som jagar första guldet sedan 2012 och det 14:e totalt, har hamnat i det här vinnarläget är mycket Jacob Blomqvists förtjänst. Både på isen – där han med tre mål och en assist i finalserien är delad etta i laget både vad gäller mål och poäng – och vid sidan av.

Minuterna efter den första SM-finalen, förlust 2–5 på bortaplan, höll han ett högljutt brandtal till sina lagkamrater i omklädningsrummet i Kinnarps Arena.

- Det var inget jag planerade, det bara kom av sig själv. Man är uppe i varv och det var mycket känslor inblandade. Jag kände bara att man får fan inte vara nöjd med att vara i SM-final. Man offrar sig och bryter nästan armar och ben i semifinalen...har man väl kommit hit så får det kosta vad det kosta vill, då ska man gå för guldet. Så var det inte i första matchen.

ANNONS

Glöd i ögonen

Efter det har Brynäs vunnit tre av fyra matcher.

- Det finns alltid saker som kan bli bättre, men överlag har vi skött oss bra i de fyra matcherna efter den. Vi har rätt inställning, det har varit den här glöden i ögonen och vi har varit redo att göra allt för att vinna varje match, säger han efter onsdagens träningspass i Gavlerinken.

En tom och öde arena, bortsett från spelare, ledare och journalister, dagen före.

På torsdagskvällen kommer varenda plats att vara besatt, ljudvolymen helt galen och nästan alla av 7909 åskådare guld- och partysugna.

Jacob Blomqvists väg till sitt livs största match har varit både lång och krokig.

Efter att ha SHL-debuterat i Brynäs som junior – då han spelade ihop med Nicklas Bäckström – har han bland annat spelat division 1-hockey med Kiruna, Kumla och Valbo.

Nu spelar han karriärens bästa ishockey – "Jag har utvecklats hela tiden och vågar ta för mig mer och mer" – och kan få fira med sitt första SM-guld. I så fall med ett gyllene känsloutbrott.

ANNONS
TT

Fakta: Så avgörs finalserien

Final 1: HV71–Brynäs 5–2.

Final 2: Brynäs–HV71 3–2 e förl.

Final 3: HV71–Brynäs 3–4 e förl.

Final 4: Brynäs–HV71 4–6.

Final 5: HV71–Brynäs 0–2.

Final 6, torsdag 27/4: Brynäs–HV71.

Ev final 7, lördag 29/4: HV71–Brynäs.

ANNONS