Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hit men inte längre. Amanda Zahui och de andra svenskorna var åtminstone en storlek för stora för Montenegro i EM-premiären.

Kanonstart gav Sverige premiärseger

Fyra galna minuter. Sedan hade Sverige ordnat premiärsegern i basket-EM mot Montenegro. Nu väntar Tjeckien – vinst där och blågult är klart för slutspel.

Underdogs eller medaljkandidater? Innan EM började var Sveriges form helt klart ett frågetecken.

Men på några minuter i premiärmatchen visade blågult att de inte kommer bli en slagpåse i Lettland – och skrämde bort premiärspöket.

Efter förluster i de inledande matcherna i EM 2013 och 2015, blev det nu vinst mot Montenegro med 67–51.

- Det är jätteskönt. Inte bara vinsten, utan att vi fick bra flyt. Det betyder helt klart mycket, ett litet momentum som ger självförtroende, säger Elin Eldebrink.

"Tjeckien ska anpassa sig efter oss"

Redan på fredagen väntar match mot Tjeckien. En match som kommer se annorlunda ut än premiären. Till skillnad från Montenegro, så är tjeckerna ett lagbygge, och har blivit det ännu mer sedan det blev klart att toppspelarna Julia Reisingerova, Alena Hanusova och Kia Vaughn missar EM.

- Nu är det bara att släppa matchen, nu har vi vunnit. Tjeckien är ett bra lag. Vi måste komma ut hårdare, aggressivt och i kontroll. De ska anpassa sig efter oss, och inte vi efter dem. Vi ska kötta i försvar och låta anfallet komma, säger Binta Drammeh.

"Vi kollade inte på resultattavlan"

Mot Montenegro valde förbundskapten Francois Gomez att börja matchen med båda centrarna Amanda Zahui och Louice Halvarsson, och han gav även Binta Drammeh chansen från start. Ihop med Elin Eldebrink och Kalis Loyd visade det sig att han inte kunde valt en bättre femma att börja mästerskapet med.

Montenegro gjorde matchens två första poäng, sen svarade Sverige med 17 raka ledda av Zahui och Halvarsson. Innan tio minuter hade gått hade elva av tolv svenska spelare varit på planen och ledningen var 23–8.

- Vi kollade inte på resultattavlan. Amanda (Zahui) kom in och gjorde sin grej. När vi slappnar av kommer dem tillbaka, men våra dips var inte tillräckligt djupa, säger Drammeh

Men Sverige tappade aggressiviteten, fick inte i bollarna och Montenegro slet sig tillbaka i matchen. Vid ställningen 35–30 i tredje perioden såg Sverige riktigt skakat ut – då klev Amanda Zahui fram. Med sju raka poäng, varav en blytung trea, så räddade hon skakiga svenska premiärnerver och en svensk vinst.

- Det känns som allt bara släppte. Vi fortsatte köra när de kom ikapp, precis som det ska vara. Det känns bara kul, vi slappnade av och tar med oss det här till imorgon. Jag känner inte lättnad, men det var skönt att vi fick en så bra start, säger Louice Halvarsson.