Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Wettergren
Bild: Johan Wettergren

Kanonlopp av Fougberg i maratondebuten

Charlotta Fougberg har bytt distans och satsar på maraton. I debuten på den nya distansen slog hon till med ett monsterlopp. Med tiden 2.29,40 är hon tvåa i Sverige genom alla tider.
– Det var ett drömmål och jag gjorde det. Jag får glädjetårar när jag tänker på det, säger Fougberg till GP efter loppet.

Charlotta Fougberg har gjort sig ett namn främst som 3000 meter hinder-löperska. Nu har hon sadlat om till maraton och under söndagen var det dags för debut på den nya distansen, i spanska Sevilla. Och Ullevi-löperskan visade klass direkt.

LÄS MER: Fougberg om nya satsningen: Om allt fungerar kan det gå undan

Fougberg blev loppets bästa europé, slutade sexa och sprang in på tiden 2.29,40 vilket innebär det näst snabbaste maratonloppet genom tiderna av en svenska på distansen. Bara Isabella Andersson har sprungit snabbare när hon Dubai 2013 noterades för 2.26,05.

– Det är helt fantastiskt! Och att gå under 2.30 i en maratondebut, det var ett drömmål och jag gjorde det. Jag får glädjetårar när jag tänker på det. Det är mycket som kan hända under ett maraton och allt gick väldigt bra. Jag fick hållkänningar och var lite rädd att vaderna skulle krampa mot slutet men hållet försvann och krampen kom aldrig och det blev en otroligt bra tid, säger Fougberg.

Trodde du att det skulle gå så snabbt redan i debuten?

– Jag vet att jag har tränat och förberett mig på ett otroligt bra sätt så jag visste att jag hade möjligheten, absolut.

Känner du att du har ännu mer i dig?

– Det är klart att jag kan nog springa snabbare än det här med ännu bättre förutsättningar och en maraton i bagaget, nu vet jag hur det känns.

Med sina 2.29,40 klarade Fougberg kvalgränsen till höstens världsmästerskap i Qatar med över sex minuter. Men det är inget 33-åringen funderar på nu.

– Nu ska jag hem och smälta det här och se om jag vill springa maraton eller vad jag vill göra. Det finns inga planer. Vi har inte haft någonting efter det här, alla tankar har gått till den här maran och vi vill inte tänka så mycket efter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.