Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stéphanie Labbé räddar en straff i OS-finalen i Tokyo.
Stéphanie Labbé räddar en straff i OS-finalen i Tokyo. Bild: Andre Penner/AP/TT

Kanadas OS-hjälte avslutar karriären

Hon stoppade Sverige från att ta OS-guld i somras.
Nu avslutar den kanadensiska fotbollsmålvakten Stéphanie Labbé, 35, sin karriär.

Det skriver hennes klubblag Paris SG på sin hemsida.

Labbé har spelat större delen av sin karriär i damallsvenskan, där hon representerat Piteå, Örebro, Linköping och senast Rosengård.

I somras lämnade hon Malmölaget för franska storklubben Paris SG. Men nu bryter hon kontraktet, och meddelar att hon officiellt avslutar karriären med landslaget i april.

– Jag har offrat mycket i mitt liv och har flyttat runt med fotbollen i flera år. Jag har tagit svåra beslut, lämnat familj och vänner bakom mig i jakten på att vara mitt bästa jag. Jag bemästrade förmågan att vara helt fokuserad och lycklig i de mest pressade situationerna. Och nu har jag funnit klarhet och fridfullhet i att veta att jag har gjort allt jag kunnat på fotbollsplanen, säger hon i en video på Instagram.

Labbé blev stor hjälte när Kanada besegrade Sverige i en dramatisk straffläggning i OS-finalen i Tokyo i augusti. Stjärnmålvakten räddade straffsparkar av både Anna Anvegård och Jonna Andersson, och fick dessutom se Kosovare Asllani skjuta i stolpen samt Caroline Seger missa mål helt och hållet.

Så sent som för tre dagar sedan kom hon tvåa i omröstningen över världens bästa målvakter 2021 när Internationella fotbollsförbundet (Fifa) prisade fjolårets mest framstående spelare.