Kanadas Mason McTavish gör ett av sina två mål mot Tjeckien.
Kanadas Mason McTavish gör ett av sina två mål mot Tjeckien. Bild: JASON FRANSON/AP/TT

Kanadas juniorer krossade Tjeckien

Kanada tog hem sin tredje raka seger i JVM när Tjeckien besegrades med klara 5–1 natten mot söndag, svensk tid.

Det var dock tjeckerna som inledde målskyttet – i boxplay. Jaroslav Chmelar fick fem minuters utvisning och matchstraff i början av första perioden efter att ha tacklat Brennan Othmann bakifrån, vilket resulterade i att kanadensaren fick näsblod.

Trots en man mindre på banan lyckades Martin Rysavy ge Tjeckien ledningen efter att ha sprättat upp pucken i nättaket, ett mål som godkändes efter videogranskning.

Men därefter tog Kanada över showen. Först kvitterade lagkaptenen Mason McTavish med drygt tre minuter kvar av den inledande akten. Bara minuter senare slog Kent Johnson till och satte 2–1 med en riktig delikatess där han fick upp pucken på klubbladet bakom mål, skar in framför kassen och lassade in pucken precis över den tjeckiske målvaktens axel.

I period nummer två utökade Kanada ledningen till 4–1 efter ytterligare en balja av McTavish, samt en av Ridley Greig. Kanadensarna avslutade sedan målskyttet i mitten av tredje genom Tyson Foerster.

Kanada har vunnit samtliga tre matcher hittills och möter härnäst Finland i en drabbning som går av stapeln natten mot tisdag.